A csontpótlás szükséges lehet foghúzás során, ha a krónikus gyulladás a fog körüli csontot radikálisan pusztította és a fog eltávolításával a fog helyére, illetve a környező területre csontpótlót helyezünk be.

A csontpótló lehet szintetikus vagy állati eredetű (jelenleg ezeket alkalmazzák) A csontpótló feladata egy váz, rácsszerkezet biztosítása, amelybe az erek, csonttrabekulák bejutva előbb egy laza, majd egyre erősebb csontszövet kialakulását teszik lehetővé. Ez az új csontszövet alkalmassá teheti az illető területet egy későbbi implantáció számára is.

Csontpótlásra lehet szükség még krónikus gyulladások során kialakult granulóma vagy ciszta eltávolítása után képződött üregek feltöltésére a csontosodás elősegítésének érdekében.

Csontpótlást alkalmazunk olyan esetekben is, amikor oly mértékben lepusztult a processus alveoláris (állcsontgerinc), hogy sem kivehető, sem implantációra nem alkalmas anatómiailag. Ilyenkor a beteg saját csontját helyezzük át a donor helyről a célhelyre. Donorhely lehet: az állcsúcs (mentum), az utolsó őrlőfogak mögötti állcsontrész, speciális esetben és csak kórházi körülmények között akár csípőlapát is.

A fogbeültetésnél csontpótlásra van szükség arcüreg emelésnél, amikor az arcüregbe emelt implantátum környékét a furaton keresztül feltöltjük csontpótlóval, amivel egyidejűleg beemelődik az arcüreg is. A furatba ez után helyezzük be az implantátumot.

 

Csontpótlás