Mi az, amit mindenképpen tudnia kell a fogászati implantációról?

A fogászati implantátum technológiája az elmúlt évtizedekben óriási fejlődésen ment keresztül, ennek köszönhetően napjainkban a fogbeültetés a mindennapi fogorvosi gyakorlat része lett.

Fogászati implantáció Fogbeültetés

A fogászati implantáció, nem más, mint az Ön hiányzó fogának vagy fogainak pótlása, ezzel a biokompatibilis mesterséges foggyökérrel, amelyre aztán stabilitásában, terhelhetőségében és esztétikumában saját fogaihoz élethűen hasonlító fogpótlás kerül. Mintha csak a saját erős és egészséges fogai lennének.

fogászati implantáció fogbeültetés

A beavatkozás célja az, hogy Ön visszanyerje eredeti rágóképességét és esztétikus fogazatát és így újra teljes értékű életet tudjon élni korlátozások nélkül. Mosolyoghat, ehet és ihat, amennyit csak szeretne…

Az implantációs beavatkozások több mint 98%-a sikeres, így az jelentősebb kockázattal nem jár az Ön számára.

Ma a fogbeültetés a fogászat legdinamikusabban fejlődő ága, ezen felbuzdulva nagyon sok vállalat az implantátum gyártását helyezte előtérbe, ebből következően rengeteg implantációs rendszer került forgalomba, melyek minőség tekintetében olykor óriási eltéréseket mutatnak.

A fogbeültetés előnyei közül a legfontosabb a páciensek számára, hogy megjelenésük teljesen megváltozik, valamint visszanyerik eredeti rágóképességüket. Rengeteg emésztési és egyéb szervi problémának lehet elejét venni, ha a rágóképesség helyreáll, továbbá az időben beültetett implantátum révén nem kezdődik meg a csontsorvadás. A foghiány rengeteg hátránnyal jár, a legtöbb páciens akkor ébred ennek tudatára, amikor a fogbeültetés megtörténik, és ezáltal újra teljes lesz az élete, hiszen nem csak a rágóképesség az egyetlen előny, hanem az önbizalom, melyet visszanyer a páciens az implantátum és a fogpótlások révén.

 

Mi az a fogászati implantátum?

A fogászati implantátum egy titánból (ritkábban cirkóniumból) készült műfoggyökér, mely teljes mértékben képes helyettesíteni a valódi foggyökeret, erre kerülnek utóbb a különböző fogpótlások. Az implantátum alapanyaga leggyakrabban ötvözetlen titán (vagy cirkónium), mely teljes mértékben szövetbarát, ez biztosítja, hogy az implantátum képes legyen a csontszövettel szorosan kapcsolódni. Az implantátum alaki kidolgozása oly módon történik, hogy az bírja a megfelelő terhelést, tehát a rágási funkciók pontosan olyanok legyenek később, mint egy valódi fog esetében.

fogászati implantáció fogbeültetés, csavarfogászati implantáció fogbeültetés, implantációs csavar

Implantációs csavar, illetve a csavar elhelyezkedése a fogban.

 

Mi az az implantátum felépítmény?

Az implantátum a csontba kerül behelyezésre és az abból nem lóg ki, akár csak a természetes fog gyökere.

Belseje üreges és az implantátum begyógyulása után ebbe az üreges részbe lehet belecsavarni az implantátum felépítményt.

Ez a felépítmény rész lesz az, amely már kiemelkedik a csont felszínéből, illetve az ínyből is. Ez még nem maga a korona. Úgy kell elképzelni, mintha egy természetes fogat az orvos lecsiszolt volna ahhoz, hogy majd koronát lehessen rá tenni, tehát úgy néz ki, mint egy fogcsonk.

Az implantátum felépítmény része készülhet titánból és fémmenetes cirkóniumból egyaránt. Ezek alkalmazása attól függ, hogy az adott fog hol helyezkedik el. A frontfogak esetében például mindenképpen javasolt esztétikai megfontolásból cirkónium felépítményt alkalmazni, míg egy rágó zónában inkább a titánium felépítmény a javasolt.

Mindkét felépítmény típus terhelhetősége kiváló. A kettő között elsősorban esztétikai különbség van.

fogászati implantáció fogbeültetés, implantációs felépítmény fogászati implantáció fogbeültetés, implantációs felépítmény a fogban

Implantátum felépítmény elhelyezkedése az implantációs csavarban, illetve illeszkedése a fogínyhez

 

A felépítmények két típusa ismeretes:

  • Hagyományos felépítmények, melyekre a végleges fogművet a fogorvos egy speciális ragasztóanyaggal véglegesen rögzíti.
  • Csavarokkal rögzített felépítmények, melyek technológiájukból fakadóan egy bontható kötést tesznek lehetővé, azaz ha a jövőben bármikor szükség lehet a pótlások korrekciójára vagy cseréjére, akkor az nagyon egyszerűen elvégezhető.
fogászati implantáció fogbeültetés, hagyományos fogászati implantáció fogbeültetés, csavaros

Hagyományos és csavarokkal rögzített felépítmény

 

Milyen foghiány esetén alkalmazható az implantáció?

  • Egy fog hiányának pótlása
  • Több egymás melletti fog hiányának pótlása implantátumra rögzített híddal
  • Teljes fogsor rögzítése implantátumokkal
  • Kivehető fogsor rögzítése Mini implant rendszerrel

 

fogászati implantáció fogbeültetés, implantátum

Egy fog pótlása

fogászati implantáció fogbeültetés, híd

Több egymás melletti fog hiányának pótlása implantátumra rögzített híddal

fogászati implantáció fogbeültetés, teljes fogsor

Teljes fogsor (fix körhíd) rögzítése implantátumokkal

fogászati implantáció fogbeültetés, teljes fogsor rögzítés

Kivehető fogsor rögzítése Mini implant rendszerrel

 

A szükséges fogorvosi és általános orvosi vizsgálatokat követően kezdődhet az implantációs fogpótlások tervezése. Fontos hangsúlyoznunk, hogy a beavatkozás sikere nem csak rajtunk, hanem Önön is múlik: a szakmailag megfelelően felépített implantátumok csak abban az esetben tartósak, ha Ön megfelelő gondot fordít a szájhigiénére, valamint kerüli a túlzott alkoholfogyasztást, az erős dohányzást. A rendszeres fogorvosi kontroll szintén javasolt.

A tervezési szakaszban egyeztetjük Önnel, hogy hány darab implantátum beültetésére lenne szükség, a beültetés milyen költségekkel jár, s mennyi időt vesz igénybe. Ezt követően az implantátumok beültetése ambuláns módon, helyi érzéstelenítéssel történik rendelőnkben, amely lehet egyfázisú beültetés, vagy kétfázisú beültetés.

Egyfázisú beültetés esetén megfelelő feltételek mellett a fog eltávolításával egy lépésben behelyezhető az implantátum, melyekre akár a műtét után pár nappal fogpótlás készíthető. Mindez csak akkor valósítható meg, ha az íny és a fogmeder nem gyulladt és az implantátum becsavarva kellő stabilitást ér el – ez a befogadó csont minőségén, keménységén múlik. Jelen vizsgáló módszereinkkel az implantátumok elsődleges stabilitása előre nem határozható meg teljes biztonsággal csak a műtét során tudjuk megmérni! Ugyanígy egyfázisú módszert alkalmazhatunk a már meglévő foghiány esetén is, ha a beültetett műgyökérre a beépülési periódust nem kivárva fogpótlást készítünk. Az egyfázisú beültetéssel készített – azonnali fogpótlások terhelése a beépülési periódus 3-4 havi időszaka alatt tilos! A nehezen megvalósítható terhelés-mentesítés és a nagyobb fertőződési veszély miatt e módszer sikertelenségi aránya a hagyományos kétszakaszos beültetésnél valamivel magasabb lehet.

Kétfázisú beültetés esetén az implantátum behelyezésének első műtéti fázisa az íny sebészi bemetszésével kezdődik. Ezt követi az implantátumot befogadó csontágy kifúrása az íny alatti csontba. Ide kerül behelyezésre a műgyökér, mely fölött az ínyt hézagmentesen öltésekkel zárjuk. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. A varratokat általában a műtétet követő egy hét után távolítjuk el, addig a szájban átmenetileg szúró, csiklandozó érzést okozhat. A műtétet követően két hetes gyógyulási időszakban kivehető fogsort csak abban az esetben lehet viselni, ha annak illeszkedését fogorvosa ellenőrizte és az új helyzetnek megfelelően szükség szerint korrigálta, de alapvetően a sebgyógyulási zavarok nagyobb eshetősége miatt nem javasolt. Rágni, fogsorragasztót használni a műtét után két hétig tilos! Pépes ételek fogyasztása ajánlott.

A sebgyógyulást követően átmeneti pótlás készíthető. Ez történhet a meglévő fogsor alábélelésével, átalakításával, vagy készülhet akár teljesen új fogsor is.

A műgyökér behelyezése után 4-6 héttel az implantátum fölött az ínyen kis nyílást készítünk helyi érzéstelenítésben, majd ún. ínyformázó csavar kerül a műgyökérbe, amely körül az íny annak formáját követve gyógyul meg kb. 7-14 nap alatt. Ezt követi a végleges fogpótlás elkészítése, amely az adott szituációnak megfelelően többféle lehet: implantátumon rögzített, fix pótlás (korona vagy híd); részlegesen kivehető, ún. kombinált pótlás vagy implantátumokkal stabilizált teljes kivehető protézis. Ez utóbbi megoldásnál fontos megemlíteni, hogy bár teljes kivehető protézisről van szó, teljesen más életminőséget biztosít, mint a hagyományos fogsorok. A protézis az implantátumokkal történt rögzítésnek köszönhetően viselés közben teljesen fix, stabil. Nem szükséges protézisragasztót használni, e nélkül is kiválóan lehet harapni, vagy rágni vele. Mindössze a tisztítás miatt szükséges kivenni a szájból.

A beültetés előnyei közé tartozik, hogy a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül nyújt lehetőséget az elveszített fogak pótlására, ugyanakkor az implantátumok felszínén lévő mikro-pórusokba benőtt csontsejteknek köszönhetően – csontos összenövés – stabil rögzülést, a rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselését teszi lehetővé hosszú távon is. Egyúttal a rágóterhelés stimuláló hatásának következtében a kihúzott fog helyén lévő csont sorvadása is elmarad.

Az implantátum lehetőséget nyújt rögzített pótlás készítésére olyan esetekben is, amikor a rágófogak elvesztése miatt hagyományos fogorvosi módszerekkel csak részleges kivehető pótlás készítésére lenne mód. Teljes foghiány esetén az implantátumok pillérként többféle módon is felhasználhatók a fogpótlások rögzítésére, vagy megtámasztására. Szakmailag helyesen kivitelezett felépítményekkel, megfelelő szájápolással és rendszeres ellenőrzéssel az implantátumok egy életen át megtarthatóak.

 

Fogászati implantáció fogbeültetés nyíregyházi rendelőinkben, keressen minket bizalommal, segítünk Önnek!