A magzat egészségi állapota az édesanya egészségétől, táplálkozásától függ. Rossz fogak, ínygyulladás, szájüregi betegségek esetén a rágás fájdalmas lehet, aminek következményeként nem jut elegendő tápanyag a szervezetbe, ezért fontos a kismama fogászat.

Az áldott állapot a leendő édesanyák életének egyik legboldogabb időszaka. A kismamák már ilyenkor is óvják magzatukat, mindent megtesznek, hogy egészségesen jöjjenek a világra, ezért rendszeresen eljárnak a kötelező szűrővizsgálatokra. Ugyanilyen rendszerességgel kell a fogorvost is látogatni a terhesség során.

Rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel a bajok megelőzhetőek.

 

Terhességi ínygyulladás

 

Kismama fogászat, terhességi terhességi gingivitisTerhesség alatt a szervezetben hormonális változások játszódnak le. A fokozott ösztrogén és progeszteron (nem hormonok) termelés következtében növekszik a szövetekben a vérátáramlás. Az íny vérbővé, duzzadttá válik, fokozódik a reakciója a lepedékben, fogkőben lévő baktériumokra. Nem a fokozott hormonszint a probléma okozója, hanem a lepedék, fogkő jelenléte. Duzzadt, vörös, vérzékeny ínnyel gyakran találkozhatunk a terhesség teljes ideje alatt, azonban az ínygyulladás elsősorban a második és harmadik trimeszterre jellemző.

Megfelelő, gondos szájhigiénia, valamint a professzionális prevenciós kezelés rendkívül fontos a terhesség során (és természetesen később is).

Lehetőleg minden étkezést követően mossunk fogat, de legalább kétszer, reggel és este. Az esti fogmosást semmiképp sem hagyjuk ki, ugyanis éjszakára lecsökken a nyáltermelés, nincs, ami lemossa a fogakat, semlegesítse a savas kémhatást (pH-t). Esti fogtisztítás alkalmával használjon fogselymet is. A fogselyem a fogak egymás felé néző felszínei tisztíthatók. Ha nem alkalmazzuk, akkor a fogak felszínének 40%-áról nem távolítjuk el a lepedéket.

Keresse fel, hogy ellenőrizhessük a fogápolás hatékonyságát, valamint professzionális kezelésben részesíthessük. Első alkalommal tájékoztassa fogorvosunkat, hogy Ön várandós.

Kezeletlen ínygyulladás következtében fogágybetegség alakulhat ki. A fogak tartószerkezete elpusztul, a fogak meglazulnak, és idővel ki is eshetnek.

Tudományos kutatások eredményei bizonyítják, hogy a kismamák fogágybetegsége koraszülést okozhat. A fogágybetegségben szenvedő kismamáknál háromszor nagyobb a valószínűség a koraszülésre, mint az egészséges fogínyű kismamáknál. Majdnem minden várandós nőnél fellép a fogágybetegség enyhébb formája, az ínygyulladás, ezért fontos a kismamák szűrése.

 

Fogszuvasodás

 

Mint korábban említettük, a kismamáknál nagyon gyakori az ínygyulladás. Ez sokszor ínyvérzéssel, érzékenységgel, sőt fájdalommal járhat, ami miatt sok kismama elhanyagolja a fogmosást. Fogmosás hiányában felhalmozódik a lepedék. A lepedék és a benne lévő baktériumok hatására fokozódik az ínygyulladás, illetve megnő az esélye a fogszuvasodás kialakulásának.

A lepedék képződését nemcsak az elhanyagolt szájhigiénia fokozza, hanem a megváltozott étrend is (nagyobb mennyiségű édesség fogyasztása).

Áldott állapotban a nyál összetétele, kémhatása is megváltozik. Savasabbá válik, ezáltal lecsökken a savsemlegesítő hatása. Mindezek a folyamatok kedveznek a fogszuvasodás kialakulásának.

A várandósság első trimeszterében gyakori az émelygés, hányás. A gyomorsav hatására a szájüregi pH (kémhatás) savassá válik, ami kedvező feltétele a fogszuvasodásnak. Mindezek ismeretében belátható, hogy várandósság idején csak sokkal alaposabb szájhigiénével védhetőek meg fogaink a szuvasodással szemben. Ha lehetőségünk van, minden étkezést követően mossunk fogat, de minimum kétszer, reggel és este. Soha ne hanyagoljuk el az alapos esti fogmosást, ilyenkor mindig használjunk fogselymet is.

Tévhit az az általánosan elterjedt mondás, miszerint egy gyermek egy fog. Megfelelően gondos szájhigiénével a fogszuvasodás, ínygyulladás, illetve ezek szövődményeként a fogelvesztés megelőzhető.

 

Fogorvosi kezelés

 

Az lenne a legideálisabb, ha a kismamáknak a várandósság/szoptatás alatt semmilyen fogorvosi kezelésre nem lenne szükségük.

Kérjük, tájékoztasson bennünket a terhesség tényéről (már akkor is,amennyiben esély van rá, hogy Ön már kismama), ilyenkor ugyanis több tényezőt figyelembe kell vennünk a kezelés során.

A korszerű érzéstelenítők alkalmazásával a terhesség során is lehetőség van a kismamák kezelésére, sőt fokozott odafigyelést igényelnek.

  • Vannak olyan beavatkozások, amelyeket terhesség során nem ajánlunk. Ilyen pl. a fogfehérítés, implantáció.
  • Vannak olyan kezelések, amelyeket lehetőség szerint nem terhesség alatt végzünk. Pl. a fogpótlások.
  • Illetve vannak olyan kezelések, amelyeket mindenképpen el kell végezzünk a fogmegtartás érdekében. Pl. fogkőszedés, tömések, szükség esetén gyökérkezelés, sajnálatos esetben foghúzás.

 

Röntgenkészítés

 

A ma használatos modern röntgengépek csak nagyon minimális sugárdózist bocsátanak ki, ám ennek ellenére sem ajánljuk röntgenfelvétel készítését, főleg az első két trimeszterben. Röntegenfelvételt csak igen indokolt esetben készítünk, mérlegelve a várható haszon és a felmerülő kockázat arányát.

Kismama fogászat, panoráma röntgen

Kismama fogászat magánrendelés Nyíregyházán