Gyermekfogászat

Ahhoz, hogy gyermeke felnőttként is bátran eljárjon a szükséges fogorvosi ellenőrzésekre, kezelésekre, már pici gyermekkorban fel kell készíteni a fogorvosi rendelő hangulatára, az ottani kezelések hatásaira, ez a gyermekfogászat fő feladata.

Gyermekfogászat, fogmosás

Gyermekfogászat

A gyermekeknek 20 tejfoga fejlődik ki. Ez 6 hónapos kor környékén kezdődik és a második életév végére befejeződik. (extrém esetben már születhet a gyermek foggal is) A fogváltás időszaka a gyermek 5-6 éves korában kezdődik és folyamatosan tart 14-18 éves koráig. A tejfogak előtörésével már nagy hangsúlyt kell fektetnünk a gyermekek szájhigiénés oktatására. Először csak vizes gézzel, majd később kisméretű, puha fogkefék alkalmazásával, gyermekfogkrém segítségével.

A gyermek fogmosását minden esetben ellenőrizzük le és lehetőleg magunk fejezzük be a fogmosás végén. Azért érdemes a gyermekfogkrémek használata, mert ezek olyan alkotórészekből állnak, amelyek a fogkrém lenyelése esetén sem okoznak megbetegedést a gyermekben.

A szülőknek ellenőrizni kell a tejfogak állapotát rendszeresen és amennyiben bármely kérdés felmerül, valamilyen rendellenességet észlel a fogfelszínen, mutassa meg, hogy az elváltozás igényel-e beavatkozást. A tejfogak szerepe a rágáson és az esztétikán kívül a maradó fogak előtörési helyének biztosítása is, éppen ezért a maradó fogak helybiztosítása miatt is nagyon fontos ezen fogak megóvása, szükség esetén kezelésük. A kezelés lehet ecsetelés, elcsiszolás, tejfogtömés, esetleg tejfog-gyökérkezelés,

A fogváltással egy időben számítani kell az első maradó őrlőfogak előtörésére a tejfogak mögött. (ezt nem kíséri fogváltás!) Ettől az időponttól kezdve a kis- és nagy őrlőfogak előtörését követően gondolni kell a barázdazárás lehetőségére, amely tevékenység ideális esetben jó védelmet biztosít a maradó fogak rágófelszíni szuvasodásának megindulása elleni védelemben.

A gyermekfogászati kezelések alapja a gyermek bizalma, amelyet segít a szülők otthoni felkészítése, ráhangolása, ami a szülő feladata. Egy gyermekszerető, barátságos rendelő, ami a fogorvos és az asszisztens feladata és a siker csak mindannyiunk közreműködésével remélhető.