A megfelelő szájhigiénia megakadályozza, vagy lassítja a kóros folyamatok kialakulását. Az optimális szájhigiéné tulajdonképpen lepedékmentességet jelent. A lepedék eltávolításának két módja van:

  • Egyéni otthon
  • Professzionális – fogászati rendelőben zajló

Rendszeres, helyes fogmosással megelőzhetjük, hogy a szájüregben elszaporodó baktériumok fogszuvasodást okozzanak, ami később a fogak elvesztéséhez vezethet.

helyes fogmosási technikát a legtöbb ember ismeri, de nem mindenki alkalmazza. Ahhoz, hogy hatékonyan megtisztítsuk a fogak felszínét, végezzünk körkörös mozdulatokat az ínytől indulva a fogcsúcs felé. Ne feledkezzünk el a nyelv tisztításáról sem, mert redőiben, a nyelv felszínén könnyen megtapadhatnak olyan baktériumok, amelyek szuvasodást okozhatnak. Már gyermekkorban fontos megismerkedni és megbarátkozni a helyes fogmosási technikával, és a fogselyem használatával is, hiszen a fogközöket gyakran nem lehet elérni a fogkefével, de ott is ugyanúgy megtapadnak a baktériumok. Vannak azonban olyan elváltozások, lerakódások, elszíneződések, amelyeket már nem lehet fogkefével eltávolítani. Ezek gyógyítását/eltávolítását nevezzük dentálhigiénés kezeléseknek.

fogkő a fog felszínén található, olyan elmeszesedett lerakódás, amit fogkefével nem lehet eltávolítani. Nemcsak esztétikai okokból ajánlott megszabadítani fogainkat tőle, hanem sokkal inkább azért, mert a fogkő felelős a legtöbb fogágybetegség kialakulásáért. Az évek során felhalmozódott fogkő a fog tartószerkezetének meglazulásához, végül a fogak elvesztéséhez vezethet. A dentálhigiénés kezelés alkalmával ultrahanggal távolítjuk el a lerakódott fogkövet, majd szép simára polírozzuk a fogfelszínt. Szintén a dentálhigiénés kezelésekhez tartozik a fogfelszínre rakódott kisebb elszíneződések helyrehozása, eltávolítása is.