Régi fémkerámia koronája esetén az ínyszél mentén kialakult szürke szegély esetén

Amennyiben Ön is régóta fémkerámia koronát visel, bizonyára észrevette, hogy az ínyszél mentén szürke szegély alakult ki. Ez esztétikailag kedvezőtlen, különösen az elülső régióban. Rendelőnkben lehetősége van régi fémkerámia koronájának cseréjére tökéletesen esztétikus restaurációra, hogy újra felszabadultan nevethessen. Az ínyen kialakuló szürke szegély a fogak hagyományos előkészítése következtében alakul ki fémkerámia restaurációk alkalmazása esetén. Ennek oka egyrészt az, hogy a hagyományos előkészítéssel nem jelezhető egyértelműen a preparálás széle a fogtechnikus számára, így a készülő korona az íny alá terjed, ami irritációt, az íny visszahúzódását okozza, és láthatóvá válik a korona fémváza. Másik oka, hogy a korona széli részén a fémvázat csak nagyon vékony porcelán borítja (azért, mert a vékonyabb koronaszél kevésbé irritálja az ínyt), és ez alatt áttűnik a váz szürke színe.

 

Amennyiben Önnél fémallergia alakult ki

Az allergia az immunrendszerünk túlzott reakciója a különböző külső és belső behatásokra (allergénekre). Napjaink népbetegsége, mely számtalan formában keserítheti meg életünket. Tudjuk, hogy létezik táplálékallergia, pollenallergia, asztma, ekcéma. A populáció körében egyre gyakoribbak a különböző fémek okozta allergiás elváltozások is. Ennek oka egyrészt a fogászati kezelés során alkalmazott fémötvözetekben, másrészt az egyre divatosabbá váló fémékszerekben rejlik. A fogászati anyagok közül az amalgámtömések, a fix vagy kivehető fémalapú fogpótlások tartalmazzák ezeket az allergéneket.

A fémötvözetek alkotóelemei allergénként szerepelhetnek, ha a szájban oldódva az ötvözetről leváló fémionok a véráramon keresztül a szervezetbe jutnak. Különösen veszélyeztetettek azok a betegek, akiknek a szájában többféle fém egyszerre fordul elő. Ennek legmarkánsabb példája, amikor az amalgám és valamilyen nemesfém – többnyire arany – egymás mellett található. Ilyenkor a fémek közötti potenciálkülönbség következtében ionok szabadulnak fel, melyet kellemetlen tünetek kísérnek: a fémes íz, bizsergés, nyálfolyás, ínygyulladás, nyálkahártyafekély. A fogpótlást viselőknél leggyakoribb a nikkel-túlérzékenység. Ennek egyszerű oka az, hogy ez a fém fordul elő legnagyobb mennyiségben a mindennapi használati tárgyainkban, így az ékszerekben, csatokban, fémgombokban, szemüvegkeretekben, de a fogpótlásokban is. A nikkelen kívül a króm, kobalt, higany, palládium, ezüst vagy réz a felelős a különböző allergiás panaszokért.

 

Fémallergia tünetei:

 • Szájszárazság, esetenként fokozott nyálfolyás
 • Nyelvbizsergés
 • Nyálkahártyafekélyek megjelenése
 • Szájégés • Ínygyulladás, vérzés
 • Hámvastagodás
 • Szájkörüli bőr gyulladása, ekcémák
 • Savanyú, fémes ízérzés
 • Bőrkiütések
 • Hajhullás
 • Krónikus fáradtság, hőemelkedés
 • Ismeretesek gyomor- és béltünetek is

A fenti panaszok észlelése esetén érdemes felkeresni rendelőnket, ahol allergológiai vizsgálatra irányítja Önt. Bizonyított esetekben csak olyan ötvözetből lehet fogpótlást készíteni, amely nem tartalmazza az allergizáló fémösszetevőt.

Nikkel, kobalt és króm allergiák esetén az arany vázas, a teljes kerámia illetve cirkónium-oxidból készült koronákat és hidakat javasoljuk. Arany allergia esetén a legjobb megoldás a teljes kerámiából vagy a cirkónium-oxidból készült fogpótlás.

A fémmentes anyagok egyre nagyobb teret hódítanak a mai modern fogászatban, és esztétikai előnyük mellett az egyik legjobb tulajdonságuk, hogy nem váltanak ki allergiás reakciót. A teljes kerámiából, illetve cirkónium-oxidból készült fogpótlások nem tartalmaznak semmilyen fémösszetevőt.

 

Milyen restaurációk alkalmasak a fémkerámia koronák cseréje esetén?

 • A teljes kerámia koronák használata az elmúlt néhány évben terjedt el Magyarországon, azóta, hogy az új nagyobb szakítószilárdságú szintetikus kerámiák megjelentek kereskedelmi forgalomban.
 • Cirkónium–oxid koronák a modern számítógép tervezett és elkészített technológia bevezetése után váltak népszerűvé (teljesen jogosan)
 • Aranykerámia koronák, melyek galvanizált, 0,2-0,3 mm vastagságú aranyvázra készülnek.
Korona típusok

Tapasztalataink alapján az esetek legnagyobb részében lehetséges a koronák, illetve a hidak cseréje. Egy dologra azonban fel kell hívnunk a figyelmét: csak a régi koronák, hidak levétele után láthatjuk meg alatta lévő fogak színét és állapotát, ugyanis a fém elnyeli a röntgensugarakat, és a felvételen csak a korona látható fehér “foltként”. A kezelési tervet a korona eltávolítását, az alatta lévő csonk megvizsgálását követően van módunkban felállítani. Csak ekkor dönthető el, hogy milyen kezelés tudunk javasolni Önnek.

 

Fémmentes koronák

 • Teljes kerámia korona
 • Cirkónium-oxid koronák – CAD/CAM technológia – csúcstechnológia a fogászatban
 • Ideiglenes koronák – akrilát koronák

A fémmentes koronák fémváz nélkül készülő fogpótlások, a kiváló esztétikum elérését szolgálják. Nagyon jól harmonizálnak a természetes fogakkal, élethűek.

 

A fémmentes koronák készülhetnek:

 • Teljes kerámiából – tiszta porcelán koronák (törékenységük miatt ma már nem nagyon használjuk)
 • Cirkóniumból CAD/CAM technológiával

Mi a cirkónium-oxid?

A cirkónium-oxid a cirkonium nevű elem oxidja, oxigénnel alkotott vegyülete. A cirkónium (cirkon) a periódusos rendszer 40. helyén található, a fémek csoportjába tartozik. Nagyon kemény, szilárd anyag, amely még az acélt is képes metszeni. A cirkónium-oxid megfelelően ellenálló, magas hajlítószilárdságú és keménységű anyag, tulajdonképpen porcelán. Ezen tulajdonságok eléréséhez a cirkónium-oxidot laboratóriumi körülmények között speciális módszerekkel kezelik. Az előállítási technológiának köszönhetően a hajlítószilárdsága kb. tízszerese a hagyományos porcelánénak. A nagy keménysége miatt az anyag a fogtechnikai felhasználás elől sokáig el volt zárva, mivel a tipikus feldolgozási módszerekkel (öntés, égetés vagy préselés) a piacon megtalálható berendezésekkel nem lehetett megmunkálni. Csak az 1990-es években kezdett elterjedni, amikor megjelentek az ún. CAD/CAM rendszerek. A cirkónium-oxid feldolgozása kizárólag ezekkel lehetséges.

 

A cirkónium-oxid korona készítésének menete:

A fog előkészítését követően tökéletesen pontos lenyomatot veszünk a fogairól. Gyakran az előkészítés és a lenyomatvétel jóval több időt vesz igénybe, mint hagyományos fémmentes kerámia korona készítése esetén, de ez az időráfordítás teljes mértékben megtérül, mivel pontosan illeszkedő, tökéletesen esztétikus pótlás készíthető. A lenyomatot a fogtechnikai laboratóriumba küldjük, ahol technikusunk elkészíti a pontos gipszmintát. A mintát egy lézer letapogató gép segítségével digitalizálják, majd különböző számítógép által vezérelt gépek a cirkónium hasábból kifrézeli (kifaragja) a korona vázát, emberi kéz érintése nélkül, ezáltal minimálisra csökkentve a hibalehetőségeket. Maga a cirkónium váz már hasonló színben készül, mint az Ön fogai, tehát sokkal könnyebben elérhető vele a kívánt esztétikai hatás. A laboratóriumban a cirkónium-oxid vázra hagyományos porcelán leplező anyagot rétegeznek az Ön igényeinek megfelelő színben. Az egyes rétegeket égetik, végül a koronát polírozzák. A kész koronát a következő lépésben speciális ragasztó cementtel rögzítjük. A cirkónium-oxid vázas korona elkészüléséig a lecsiszolt fogait ideiglenes koronával látjuk el, így Önt semmilyen esztétikai hátrány nem éri, illetve a zománctól megfosztott fogai védve lesznek a külső (hideg-meleg, kémiai) hatásokkal szemben.

 

Cirkonium korona készítése CAD-CAM

 

Cirkónium-oxid koronák előnyei:

 • Az anyag teljesen fémmentes, ezért a természeteshez nagyon hasonló, esztétikailag tökéletes koronák készíthetők
 • A koronák élethűek, a természetes fogakkal tökéletesen harmonizálnak
 • Teljesen szövetbarát, nem okoz allergiás reakciót, nem mérgező
 • Nem vezeti az elektromosságot
 • Optimális védelmet nyújt a kellemetlen hideg- melegérzékenység ellen
 • Nagy szilárdsággal bír, így rágófogaknál is használható
 • Magas a hajlítással szembeni ellenállása
 • Igen kemény anyag
 • Fémeknél erősebb, ugyanakkor fogszínű anyag
 • Maximálisan pontos illeszkedés érhető el a CAD/CAM megmunkálási technológia segítségével
 • Erős vázának köszönhetően hidak készítésére is alkalmas
Cirkonium korona

 

CAD/CAM technológia – csúcstechnológia a fogászatban

A mai modern fogászatban a computer-technika fejlődésével lehetővé vált a cirkónium-oxidnak a megmunkálása és felhasználása. A nagy szilárdságú cirkónium-oxid megmunkálása a hagyományos labortechnológiákkal nem lehetséges. A fogtechnikai áttöréshez az anyag megmunkálására képes CAD/CAM rendszerek megjelenése kellett. A CAD/CAM rendszerek a fogművet vagy a már égetett tömbből faragják ki (szinterezett technika), vagy a nyerstömbből kifaragott vázat a kifaragás után még egy speciális kemencében kell kiégetni (“nyers” technika), hogy elnyerje végleges tulajdonságait. Az eljárással számítógépes tervezés után mikrométeres pontosságú fogpótlások elkészítésére van lehetőség.

 

A CAD/CAM technológia felépítése:

CAD (Computer Aided Design – Computer Segítségével Tervezett) – a rendszer softver része. Computer vezérelt tervezés. A program a számítógép monitorján megjeleníti a szenzorokkal letapogatott gipszmintát, digitális mintát készít, amelyre a felépítmény (borítókorona, híd) virtuálisan tervezhető. A digitális mintán tervezi meg a számítógép a koronát, így biztosítva az elkészülő restauráció tökéletesen pontos illeszkedést.
CAM (Computer Aided Manufacturing – Computer Segítségével Elkészített) – a rendszer “kivitelező” része. Tulajdonképpen egy frézgép, amely a megtervezett korona vázat a megfelelő anyagból kifaragja. A CAM egység tulajdonképpen egy számítógép által vezérelt “marógép”.