Sok esetben előfordul, hogy még a legprecízebb orvosi – fogtechnikai munka ellenére sem lesz tökéletes a műfogsor stabilitása, rögzülése. A stabilitásért elsősorban a szájüreg kemény- és lágyszöveteinek a viszonya felelős. Teljes foghiány esetén lehetőség van az ún. overdenture fogpótlás készítésére is.

Az overdenture fogpótlás olyan teljes lemezes fogpótlás, amely az állcsontba helyezett minimum kettő, általában négy implantátumhoz rögzül. Ebben az esetben az implantátumokra nem koronát készítünk, hanem egy speciális sínt, amelyre a műfogsor rápattan megfelelő stabilitást biztosítva. Ezzel a módszerrel egy fixen helyben maradó fogpótlás készíthető, amelyet Ön is el tud távolítani, illetve vissza tud helyezni.

A különbség abban van a teljes lemezes kivehető fogpótlás és az overdenture fogpótlás közt, hogy míg a teljes lemezest kizárólag a szájüreg anatómiai viszonyai, vákuumhatás rögzíti, addig az overdenture speciális patentekkel rögzül. Az utóbbi időben egyre többször alkalmazzuk ezt a módszert, főként az alsó állcsonton, ahol a teljes lemezes kivehető fogpótlás stabilitása a legtöbb nehézséget okozza. Készítésének számos feltétele van, ugyanis nem minden állcsont alkalmas implantátum befogadására. Különösen igaz ez teljes foghiány esetén, ha a páciens sokáig volt fogatlan.

Mint minden fogorvosi beavatkozás, az overdenture készítése is személyes konzultációval kezdődik, ahol fogorvosunk megvizsgálja a szájüreget, az anatómiai viszonyokat. A vizsgálatok alkalmával Önnel egyeztetve kiválasztjuk a lehetőségek közül a legmegfelelőbbet, felkészítjük Önt a beavatkozásra. Első lépésként beültetjük az implantátumokat. Ezt követi a gyógyulási időszak, amely átlagosan 4-6 hónap, viszont ma már hozzáférhetőek olyan implantátumok is, amiket azonnal lehet terhelni. A gyógyulási idő elteltével felhelyezzük az implantátumokra a speciális felépítményt. Ehhez a speciális felépítményhez patentszerűen rögzül a fogsor. Ezáltal biztosított a fogpótlás tökéletes rögzülése, ugyanakkor Ön is egy egyszerű mozdulattal el tudja távolítani.