Szájhigiénia

A prevenció a betegségek kialakulásának megelőzése. A fogászati prevenció a szájüreg és a fogak kóros folyamatainak meggátolása, a már kialakult károsodások előrehaladásának lassítása, lehetőség szerint megállítása. (fogszuvasodás, fogak elvesztése, fogíny és fogágy gyulladás, onkológiai elváltozások, fogszabályozási elváltozások, állkapocs ízületi (TM) elváltozások, …)

Az emberek egy része elmulasztja a szükséges fogászati ellenőrzéseket, és csak akkor keresi fel fogorvosát, ha már fájdalmai vannak, vagy a rágás nehézségei miatt gyomorpanaszok, esetleg egyéb megbetegedések lépnek fel. Hazánk a fogászati prevenció, a széleskörű felvilágosítás tekintetében meglehetősen lemaradt a világ élvonalától. Jellemző, hogy azokban a fejlett országokban, amelyekben már több évtizede működnek aktív megelőzési programok, sikerült 40 százalékkal csökkenteni a fogszuvasodás előfordulását.

Kutatások, vizsgálatok bebizonyították, hogy a fogak felszínén létrejövő lepedék, és a fogkő tehetőek a leginkább felelőssé a fogíny gyulladása és sorvadása, a fogágy-betegségek kialakulása és súlyosbodása szempontjából.

A megfelelő szájhigiénia megakadályozza, vagy lassítja a kóros folyamatok kialakulását. Az optimális szájhigiéné tulajdonképpen lepedékmentességet jelent. A lepedék eltávolításának két módja van:

  • az egyéni és
  • a professzionális – fogászati rendelőben zajló.

Rendszeres, helyes fogmosással megelőzhetjük, hogy a szájüregben elszaporodó baktériumok fogszuvasodást, fogágybetegséget okozzanak, ami később a fogak elvesztéséhez vezethet.

helyes fogmosási technikát a legtöbb ember ismeri, de nem mindenki alkalmazza. Ahhoz, hogy hatékonyan megtisztítsuk a fogak felszínét, végezzünk körkörös mozdulatokat az ínytől indulva a fogcsúcs felé. Ne feledkezzünk el a nyelv tisztításáról sem, mert redőiben, a nyelv felszínén könnyen megtapadhatnak olyan baktériumok, amelyek szuvasodást okozhatnak. Már gyermekkorban fontos megismerkedni és megbarátkozni a helyes fogmosási technikával, és a fogselyem használatával is, hiszen a fogközöket gyakran nem lehet elérni a fogkefével, de ott is ugyanúgy megtapadnak a baktériumok. Vannak azonban olyan elváltozások, lerakódások, elszíneződések, amelyeket már nem lehet fogkefével eltávolítani. Ezek gyógyítását/eltávolítását nevezzük dentálhigiénés kezeléseknek.

 

A fogkő

Fogkő

fogkő a fog felszínén található, olyan elmeszesedett lerakódás, amit fogkefével nem lehet eltávolítani. Nemcsak esztétikai okokból ajánlott megszabadítani fogainkat tőle, hanem sokkal inkább azért, mert a fogkő felelős a fogágybetegség kialakulásáért. Az évek során felhalmozódott fogkő a fog tartószerkezetének meglazulásához, végül a fogak elvesztéséhez vezethet. A dentálhigiénés kezelés alkalmával ultrahanggal távolítjuk el a lerakódott fogkövet, majd szép simára polírozzuk a fogfelszínt. Szintén a dentálhigiénés kezelésekhez tartozik a fogfelszínre rakódott kisebb elszíneződések helyrehozása, eltávolítása is.

Fogkő eltávolításért keresse fel rendelőink egyikét.

 

A leggyakoribb fogápolási tévhitek

 

1. “A tejfogakat nem kell ápolni”

Nem igaz. Nagyon fontos, hogy egészségesen tartsuk a tejfogakat is. Ha már a tejfogak is rosszak, már a maradó fogak is igen korán szuvasodhatnak, arról nem is beszélve, hogy az alapos rágás és a tiszta beszéd (hangképzés) elengedhetetlen eszköze, az ép fogsor.

2. “A rossz fogak örökletesek”

Ez így hamis. Mindenki a saját fogainak épségéért felelős. Ami hajlamosabbá tesz a fogszuvasodásra: pl. zománcfejlődési rendellenességek, fogszabályozási elváltozások, torlódott fogak, … Ezeket akár szüleinktől is örökölhetjük.

3. “A fluoridok nem fontosak”

A flourid védi a fogzománcot és megakadályozza, hogy elszaporodjanak a baktériumok. Gyermekkorban beépülve a fogzománcba keményebbé, ellenállóbbá teszi a fogzománcot a károsító hatásokkal szemben.

4. “Az erős dörzsölés az alapos fogmosás titka”

Épp ellenkezőleg. Ha túl erősen vagy túl erős sörtéjű fogkefével mossa fogait, fennáll annak a veszélye, hogy a fogzománc “eltűnik”, lekopik, valamint megsérül a fogíny. A különböző fogpanaszok kialakulása, innentől kezdve csak idő kérdése. A közepes erősségű fogkefe, közepes erősségű, de megfelelően alkalmazott mozdulatokkal a javasolt eszköz és technika.

5. “A rágógumi helyettesíti a fogmosást”

A rágógumi támogathatja a szájhigiéniát azáltal, hogy fokozza a nyáltermelést, mely által fontos ásványi (és védekező) anyagokhoz juttatja a fogakat, így erősítve a fogzománcot. A napi rendszeres fogápolást nem helyettesíti!

6. “Akkor kell fogkefét cserélni, ha a sörték szétállnak”

Kéthavonta ajánlott új fogkefét beszerezni, 12 hét után ugyanis 30 százalékkal csökken a sörték tisztító hatása. Kommentár nélkül: hazánkban csak hétmillió fogkefe fogy egy évben, ami egy lakosra vetítve átlagosan 0,8 fogkefét jelent. Nyugat-Európában 2-3 fogkefe jut egy emberre. Tipp: betegség (megfázás, herpesz) után érdemes új fogkefét venni, így elkerülhetjük az újrafertőződést.