A híd fogpótlás, a hiányt pótló műfogakat a megfelelő módon előkészített maradék fogakhoz, gyökerekhez vagy az azokat helyettesítő implantátumokhoz rögzíti. Legfeljebb annyi helyet foglal, mint az elveszett természetes fogak.

Híd fogpótlás

 

A híd részei:

  • hídtest – a hiányzó fogat vagy fogakat pótolja
  • pillér – erre támasztjuk a hidat. Lehet megfelelően előkészített természetes fog, gyökér vagy implantátum
  • horgony – általában teljes borítókorona, de lehet inlay, részleges borítókorona vagy csapos fogmű is. A horgony segítségével rögzítjük a hidat a pillérekhez.

A horgonyokat cementezéssel rögzítjük a pillérfoghoz. A hidat kizárólag a fogorvos tudja eltávolítani a horgonyok roncsolása útján. Ez a híd többször már nem használható fel.

A hidak elhorgonyzása a pilléreken történik. Ahhoz, hogy egy fogat fel tudjunk használni pillérként, le kell csiszolni, foganyagot kell eltávolítani (akár egészségeset is).

Az olyan hidat, amelyet csak a hiányt határoló, szomszédos fogakon horgonyzunk el, egyszerű hídnak nevezzük.

 

A híd készülhet:

  • fém-kerámiából – a fémváznak köszönhetően a híd még több fog hiánya esetén is tartós. Erre a fémvázra speciális módon égetik rá a porcelánt, ennek köszönhetően esztétikailag is megfelelő hídpótlás készíthető. Hátránya, hogy a fémvázzal szemben allergia alakulhat ki.
  • arany-kerámiából – sárga színének köszönhetően a porcelán felvitele után kitűnően utánozza a fogak természetes színét. Az aranyváz stabilitása megfelelő. Nem nemesfém allergia esetén is alkalmazható.
  • fémmentes cirkónium-oxidból – nem tartalmaz semmilyen fémet. A híd váza cirkónium-oxid, amely erősebb a fémeknél. Mivel fémmentes, fémallergia esetén is alkalmazható. Tökéletes esztétikai tulajdonságainak alapja, hogy míg a fémkerámia pótlások visszaverik a fényt, addig a cirkónium-oxid vázra égetett kerámia pótlások elnyelik, hasonlatosan a természetes fogakhoz.

 

Híd fogpótlás készítés Nyíregyházán

 

Speciális hídtípusok:

Inlay az inlayben elhorgonyzású

Amennyiben a szomszédos fogakban tömés vagy szuvasodás található, ekkor az un. inlay elhorgonyzású hidat javasoljuk. Ilyenkor a hiányt határoló fog külső kerületének elcsiszolása helyett a fogban levő kisebb szuvasodás, vagy tömés átalakításával egy speciális üreget hozunk létre. Mind a foghiány előtti, mind a foghiány mögötti fogban szükség van ilyen kis kazettára. A két üregbe később egy speciális ragasztó segítségével kerül beragasztásra a végleges híd, mely egyrészt pótolja a hiányzó fogat, másrészt az inlay esztétikusan kitölti a fogban kialakított üreget is. Az inlay elhorgonyzású híd előnye, hogy nem kell a foghiányt határoló ép fogakat lecsiszolni, hátránya viszont, hogy nem alkalmas nagy foghiány pótlására.

Inlay Híd

Implantátum elhorgonyzású

Amennyiben egy fogíven belül több fog is hiányzik, és nem elegendő a maradék fogak száma, vagy azokat nem javasolt felhasználni, akkor implantátum elhorgonyzású híd készítését javasoljuk. Ilyen esetben nem pótoljuk az összes kihúzott fogat implantátummal, hanem csak az elhorgonyzás szempontjából fontos fogak helyére implantálunk, és ezeken horgonyozzuk el a hidat. Az implantáció során az állcsontba titán csavarokat helyezünk. Ezek látják el a foggyökér funkcióját. A gyógyulási idő elteltével felhelyezzük az implantátumokra a speciális felépítményt, amely a híd pilléreként szolgál, biztosítja a megtámasztást. A híd rögzítése pillérhez történhet ragasztással vagy csavarozással.

Híd fogpótlás, implantátum