Fogszabályozás

A fogszabályozás

Speciális területe a fogászatnak, a fogazat helyzeti és alaki rendellenességeinek diagnosztizálásával, gyógyításával, megelőzésével/ prevenció/ foglalkozik.

A kezelés célja gyermekkorban a fogazat normális fejlődésének biztosítása, illetve a már kialakult eltérések korrigálása. A közhiedelemmel ellentétben a fogakat szabályozni nem csak gyermekkorban lehet és kell, hanem szükség esetén felnőttkorban is.

Felnőttkorban még arra is van lehetőség, hogy fogpótlások készítése előtt szabályozzuk a fogakat ezáltal kedvezőbb helyzetet teremtve a páciens számára a leendő pótlás készítése előtt.

Gyermekkorban fontos a rendellenes ajakizom működésből, rendellenes nyelésből adódó, rossz szokások /ujjszopás/ miatt kialakuló problémák kezelése.

A fogszabályozás jelentősége bármely életkorban a páciensek részéről főleg esztétikai igény. Orvosi szempontból viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a rendellenesen álló fogak és állcsontok számos kóros elváltozást is okoznak. A torlódott fogak hamarabb szuvasodnak, mivel tisztíthatóságuk nehézkes. A nehezen tisztítható fogak környékén hamar ínygyulladás alakul ki, mely gyulladás a fogak mélyebb tartószerkezetére átterjedve azokban komoly elváltozást okozva a fogak korai elvesztéséhez vezethetnek. Az állcsontokban rosszul álló fogak nem megfelelő érintkezése a fogsorok záródásakor az egyes fogak túlterhelődése révén fogágy pusztuláshoz vezet. Hiányos, rosszul találkozó fogsorokkal a rágás is nehezebb és kevésbé hatékony. A rosszul megrágott ételek emésztése a gyomorban nem tökéletes, a nem megemésztett élelemből a belekben nem szívódnak fel a szervezet számára szükséges létfontosságú anyagok. Mindebből következik, hogy a fogszabályozó kezelés során nemcsak esztétikai, hanem a fogazat funkcionális helyreállítása is történik, mely az egész szervezetre hatással bír.

 

A fogszabályozó készülékeket két nagy csoportba soroljuk:

  • kivehető /éjszakai/ és
  • rögzített/állandó/ fogszabályozók.
Fogszabályozás

A kivehető készülékeket a fogváltás végéig hordatjuk. A kivehető készülékeknek több típus a van, mely a fogazati anomáliának megfelelően kerül kiválasztásra.

Fogszabályozás, fogszabályozó

Rögzített fogszabályzók a fogváltás befejeződése után, illetve felnőttkorban használatosak. A rögzített fogszabályzók a fogak felszínére kerülnek felragasztásra a fogszabályzó szakorvos által. Mivel ezeket a kezelés végéig nem távolítják el a páciens szájából, ezért esztétikus megoldások széles tárháza áll a páciensek rendelkezésére rendelésemen.

A hagyományos rögzített fogszabályozók mellett rendelésemen a páciensek választhatják a Damon rendszer rögzített fogszabályozóját is, mely rendszeren belül is van lehetőség esztétikus megoldásokra. A Damon rendszer előnye a hagyományos rendszerekkel szemben, hogy lágy erőkkel dolgozik, kíméletes, rövidebb a kezelési idő, nagyobb eltérések is megoldhatók vele foghúzás nélkül.

 

Fogszabályozás, DamonQ brackett

DamonQ brackett

Fogszabályozás, Damon clear

Damon clear

 

Incognito nyelv felőli, láthatatlan fogszabályozás is elérhető igény szerint.

Fogszabályozás, Incognito