A híd olyan fogpótlás, amely a hiányt pótló műfogakat a megfelelő módon előkészített maradék fogakhoz, gyökerekhez vagy az azokat helyettesítő implantátumokhoz rögzíti. Legfeljebb annyi helyet foglal, mint az elveszett természetes fogak.

    A híd készülhet:

  • fém-kerámiából – a fémváznak köszönhetően a híd még több fog hiánya esetén is tartós. Erre a fémvázra speciális módon égetik rá a porcelánt, ennek köszönhetően esztétikailag is megfelelő hídpótlás készíthető. Hátránya, hogy a fémvázzal szemben allergia alakulhat ki.
  • arany-kerámiából – sárga színének köszönhetően a porcelán felvitele után kitűnően utánozza a fogak természetes színét. Az aranyváz stabilitása megfelelő. Nem nemesfém allergia esetén is alkalmazható.
  • fémmentes cirkónium-oxidból – nem tartalmaz semmilyen fémet. A híd váza cirkónium-oxid, amely négyszer erősebb a fémeknél. Mivel fémmentes, fémallergia esetén is alkalmazható, ezen kívül tökéletesen esztétikus. Hátrány a hosszabb fogtechnikai elkészítési idő, valamint a magasabb költségek.

Mint minden fogászati beavatkozás, a hídpótlás készítése is egy konzultációval, anamnézis felvétellel, vizsgálattal kezdődik. Ezt követően Önnel egyeztetve elkészítjük a kezelési tervet. A híd készítése során a horgonyok elhorgonyzására szánt fogakat preparálni kell, le kell csiszolni. A preparálás minden esetben fájdalommentes, mivel helyi érzéstelenítésben történik.

A csiszolást erre alkalmas fúrókkal végezzük. Ezt követően az elkészített csonkokról lenyomatot veszünk, amelyet a fogtechnikai laboratóriumba küldünk. Ott először a híd vázát készítik el. A következő ülésben vázpróbát végzünk. Ekkor ellenőrizzük, hogy a híd váza megfelelően stabil-e, milyen a behelyezhetősége, a tisztíthatósága. Ha megfelelőnek találtuk, akkor kérjük a laboratóriumtól a váz leplezését.

Az egyes ülések között a lecsiszolt csonkokat ideiglenes koronával látjuk el, amelyeket ideiglenes ragasztócementtel rögzítünk. Így Önt nem éri semmilyen esztétikai hátrány. A leplezett, kész hidat beragasztás előtt bepróbáljuk, ellenőrizzük, majd végleges ragasztócementtel rögzítjük.