A korona olyan fogpótlás, amely a fognak a megfelelően előkészített koronai részét borítja be, azt anatómikus formájúvá alakítja. Abban az esetben, ha a foganyag olyan mértékben sérült, hogy azt esztétikus töméssel illetve betéttel nem tudjuk helyreállítani, akkor korona készítése javasolt. A korona foghiányt nem pótol.

    A koronák anyagukat tekintve lehetnek:

  • Teljes fém borítókorona
  • Leplezett fém borítókorona
  • Teljes porcelán borítókorona
  • Cirkónium-oxid borítókorona

A beavatkozás személyes konzultációval kezdődik. Meghallgatjuk az Ön panaszait, tájékozódunk a fogászati és általános egészségi állapotáról. Átvizsgáljuk a szájüreg, illetve a fej-nyak tájék állapotát. Ezt követően Önnel egyeztetve kezelési tervet készítünk.

A korona erős ragasztóanyaggal rögzül a foghoz, eltávolítása csak roncsolásával lehetséges, ezért a korona felhelyezése előtt a panaszok esetén kezelni kell a fogat.

Ha a fog tünetmentes, következik a csonkelőkészítés – a fog megfelelő formára történő csiszolása: a fogat elő kell készíteni, a korona számára helyet kell teremteni, miközben biztosítjuk a megfelelő stabilitást. A csonkelőkészítés minden esetben helyi érzéstelenítésben történik, tehát fájdalommentes. Megfelelő fúrókkal eltávolítjuk a szükséges foganyagot. A korona fogtechnikai laboratóriumban készül. Ahhoz, hogy a technikus el tudja készíteni a fogpótlást, lenyomatra van szükség. Mindkét állcsontról levesszük a lenyomatot, a viaszharapást, majd fogszínkulcs segítségével meghatározzuk a fogszínt. A lenyomatot a laboratóriumban gipsszel öntik ki, majd erre a gipszmintára elkészítik a koronát.

A korona elkészüléséig az előkészített csonkot védeni kell. A zománctól megfosztott dentin orvosi ellátást igénylő sebfelületnek tekinthető. Csonkvédelemre ideiglenes koronát használunk, amit Ön a végleges korona elkészültéig visel. Az ideiglenes koronát direkt eljárással készítjük a rendelőben. A csonk előkészítése előtt is veszünk egy lenyomatot a fogsorról. A csonkelőkészítést követően ezt a lenyomatot speciális anyaggal (akriláttal) töltjük meg, majd így visszahelyezzük a fogra.

Megszilárdulást követően a koronát eltávolítjuk a lenyomatból, kialakítjuk a megfelelő formát, majd ideiglenes rögzítőanyaggal a foghoz ragasztjuk. Így foga védve van a baktériumoktól, hőingerektől. A csonkvédelem célja a fog védelme, valamint az esztétika helyreállítása.

A második ülésben eltávolítjuk az ideiglenes koronát, bepróbáljuk az elkészült végleges koronát. Ezt követően izoláljuk a fogat, majd ragasztócementtel rögzítjük. Ellenőrizzük a harapási magasságot, finírozzuk, polírozzuk a felszínét.

Ha régi fémalapú koronájának széle elszürkült, akkor javasoljuk régi koronájának cseréjét úgynevezett vállas előkészítéssel, ami biztosítja, hogy nem alakul ki szürke szél a korona széle és az ínye között.