A fogkőeltávolítás otthoni körülmények között nem lehetséges, ehhez fogorvos segítségére van szükség.

Napjainkban az ultrahangos fogkőeltávolítás a leggyakoribb módja a kezelésnek, mivel ez gyors és eredményes megoldást nyújt, ami az esetek többségében fájdalommentes.

Az ultrahangos fogkőeltávolító készülék, az ún. ultrahangos depurátor egy olyan berendezés, amely nagy frekvencián rezegve finoman pattintja le a fog felszínéről fogkövet.

Ezután egy polírozó eljárás következik, ami még szebbé teszi a páciens fogait, valamint tartósabbá teszi a fogkőeltávolítás eredményét. Ez szintén fájdalommentes eljárás.

Ahhoz, hogy a fogkőeltávolítás eredménye valóban tartós legyen, érdemes változtatni az otthoni szájápolási szokásokon, megfelelő technikával kell fogat mosni, megfelelő fogkefét kell használni, rendszeresen kell fogat mosni, és be kell vezetni a fogselyem használatát. Mindezek megelőző hatásúak, így tartósan fogkőmentesek, szépek és egészségesek maradnak a fogak.

 

Mi is a fogkő és hogyan alakul ki.

 

A dentális (fogászati) plakk

A plakk a fogak felszínén kialakuló, összefüggő lepedék. A java a fogsor öntisztuló részeiről beszédnél, étkezéskor lemosódik. Ami nem, azaz a dentális plakk még erős vízsugárral sem jön le, csak rendszeres és nagyon alapos fogmosással távolítható el a szájból. És még úgy sem mindig.

A plakk szemmel is látható, de színező anyagokkal – tablettákkal – még inkább láthatóvá tehető. Főleg a rágófogak felszínén, különösen az őrlők, kisőrlők barázdáiban, és a fogak egymás felé néző felszínén halmozódik fel. Mindenképpen káros, mert az idők során fogszuvasodást és ínygyulladást okoz. Végül ínysorvadásba torkolhat a folyamat, majd a fog meglazulásába, elvesztésébe.

Nehezebben kezelhető az íny alatt megtelepedő plakk. Normális esetben az íny feszesen tapad a fogra. Kortól és az íny egészségi állapotától függően különböző mélységű barázda húzódhat meg a fog és az íny között. Ha ide bekerül-bepréselődik a plakk, úgy idővel gyulladást vált ki.

 

A fogkő

A fogkő “kemény állományú lepedék” és “házilag” egyáltalán nem lehet eltávolítani. Ez is kialakulhat íny felett és íny alatt. Leggyakoribb előfordulási helye az alsó fogak belső oldalai. A fogkő nem elsősorban a fogszuvasodás miatt veszélyes, hanem mert a fog tartószöveteit teszi tönkre. Ha egy fogkövet lepattintanak, az alatta levő íny általában véresen fekélyes.

A fogkő miatt az adott területen megtelepedő étel- és baktériummaradékok, utóbbiak méreganyagai gyulladást okoznak. Ez a folyamat természetesen fokozatosan megy végbe. A kövesedésre való hajlamtól és a táplálkozástól függ, hogy milyen gyorsan alakul ki a fogkő, tehát hogy milyen gyakorisággal kell eltávolítani. Képződését meggátolni nem lehet. De mivel elsősorban lepedékes helyeken képződik, így fogmosással bizonyos fokig megelőzhető. Ha valaki elég alaposan tisztítja fogait, csökken a fogkő kialakulásának lehetősége. (Minimális fogkő így is megjelenik, és ezt is le kell szedetni!)

A fogkövet mechanikus úton távolítjuk el. Az íny felettit könnyebb, ezt ultrahangos fogkőeltávolító készülékekkel végezzük. Az íny alatti fogkövet viszont csak kézi, az egyes fogakhoz kialakított megfelelő műszerekkel lehet leszedni, a legrejtettebb helyekről is.

 

A következmények

A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Az íny begyulladását okozza, mely így elveszti egészséges, rózsaszínű színét, vörössé válik, megduzzad, és étkezés során, fogmosáskor, később spontán is vérezni kezd. Az ínygyulladást rendszerint kellemetlen szájszag is kíséri.

Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad. A gyulladás a foggyökerek mentén fokozatosan ráterjed az állkapocs-csontokra, és a fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, kopogtatásra, hidegre, melegre érzékenyekké válnak. Súlyos esetben el is veszíthetjük őket.

 

A fogágybetegség (paradontosis)

fogágy betegsége (paradontosis) a laikusok körében vagy ínyvérzésként, vagy ínysorvadásként ismeretes. Valójában az egyik leggyakrabban előforduló krónikus fertőző betegségről van szó, mely népbetegségnek tekinthető. Egyik formája az ínygyulladás, amikor a folyamat még visszafordítható és nem érinti a fog tartószerkezetét. Másik – súlyosabb – eset az, amikor a megfelelő kezelés elmaradása esetén a gyulladás már a fog rögzítő elemeire is ráterjedt. Legsúlyosabb formájában komoly csontpusztulás is észlelhető és ez a  fogak elvesztéséhez vezet.

Jellemző, hogy a tünetek nem folyamatosan jelentkeznek, hosszabb stabil időszakok váltakoznak hirtelen rosszabbodásokkal. A betegek jelentős részének állapota évekig szinten tartható megfelelő kezeléssel.

A fogágybetegség jelei

  • az íny könnyen vérzik, például fogmosáskor, a fogselyem használatakor, vagy akár étkezéskor
  • az íny piros, duzzadt és érzékeny
  • rossz szagú a lehellet
  • nem múló rossz szájíz
  • az íny lehúzódik a fogakról
  • a fog és az íny között váladék gyülemlik fel
  • a fogak meglazulnak, mozognak
  • a fogak egymáshoz viszonyított helyzete megváltozik vagy az egyes fogak helyzete változik

A plakk illetve a fogkő a fogágy és az íny gyulladását okozza. Az állandő gyulladás szövetpusztuláshoz, és ezzel az (esetleg egyébként egészséges) fog elvesztéséhez vezet.

 

A lepedékben – mechanikus dörzsölés hiányában – már néhány óra alatt is vastag, bakteriális telepek képződnek, melyek olyan anyagokat termelnek, amiknek hatására az ínyszél védelmi rendszerei aktivizálódnak, az íny ödémássá válik és gyulladásos reakció lép fel. Jelentős egyéni különbségek vannak abban, hogy az egyes emberek milyen összetételű és mennyiségű plakkot képesek elviselni gyulladás nélkül. Ezt az egyensúlyt jelentős mértékben meghatározza a szervezet védekezőképessége, illetve befolyásolják egyéb helyi, a plakk képződést elősegítő faktorok. Ezzel magyarázható, hogy egyes belgyógyászati betegségekben (pl. cukorbetegség, vérképzőszervi, immunrendszeri, anyagcsere-betegségek) terhességben, a fogágybetegség kialakulásának veszélye fokozottabb, de céltudatos beavatkozás esetén elkerülhető. Ez az oka annak is, hogy bizonyos típusú fogágybetegségben (ráadásul főleg fiataloknál) teljesen egészséges íny és relatíve jó szájhigiéniás viszonyok mellett is kialakulhat egy viszonylag agresszív gyulladásos forma.

A betegség legfőbb kiváltó okain (dohányzás, stressz, elhanyagolt szájápolás) legtöbbször tudunk változtatni, azonban azt is tudjuk, hogy előfordul, hogy a betegség folyamatosan rosszabbodik akkor is, ha “mindent megtettünk”. Ennek magyarázata, hogy a fogágybetegség bizonyos fajtáinak létrejöttében genetikailag meghatározott gyulladáskeltő anyagok jelenlétével kell számolni. Akik egy bizonyos géntípust hordoznak, azoknál emelkedettebb a kockázat. Ez a “genetikai kockázat” ma már egy egyszerű vizsgálattal kimutatható.

 

Megelőzés

A napi 3-4 alkalommal – főleg lefekvés előtt és az étkezéseket követően – végzett alapos, megfelelően hosszú ideig (legalább 3 percig) tartó fogmosással, valamint speciális fogkrém használatával a fogkőképződés megelőzhető, vagy legalábbis mérsékelhető.

Ha mégis kialakult a fogkő, fontos, hogy azt minél hamarabb, rendszeresen – évente 3-4 alkalommal – szedessük le! Ha az íny és a csont is tönkremegy, azon már nem lehet segíteni.