Az igényes ember fogsora ápolt és tiszta.

Mosolyunk arcunk ékszere! Fehér fogakkal külseje esztétikussá, harmonikussá varázsolható!

Fogaink természetes színe velünk született adottság. Az évek során különböző színezőanyagok rakódhatnak a fog kemény szöveteibe, melyek kozmetikai problémákat okozhatnak. Ilyen lehet például a tea, kávé, vörösbor, dohányfüst részecskéi, valamint a véráramból származó anyagok, gyógyszerek, vérfestékek, fémsók. Idővel a fogzománc vastagsága is csökkenhet, így a mélyebben található, sötétebb színű dentin erősebben áttűnik a zománcon. Ezen okokból kifolyólag az idő előrehaladtával a fogak színe sárgásabbá, sötétebbé válik. A fogak elszíneződése komoly esztétikai problémát jelenthet. Korábban a fogszín helyreállítására – tulajdonképpen az eltakarására – csak a teljes fémmentes koronák és héjak álltak rendelkezésre. Miután a fogfehérítés teret hódított, ezeket az ép fog károsításával járó módszereket ma már nem (vagy csak nagyon ritkán) használjuk az elszíneződött fogak leplezésére.

A fogfehérítés a fog színének kémiai úton történő világosabbá tétele. A folyamat oxidáción alapul. A különböző fogfehérítő anyagok a hidrogén-peroxid koncentrációjában különböznek egymástól. Az otthon alkalmazható szerek kisebb koncentrációban tartalmazzák az oxidáló anyagot, mint a rendelői fogfehérítés során használt anyagok.

A fogak elszíneződésének számos oka lehet:

 •  dohányzás
 •  fogkőképződés
 •  különböző színező anyagot tartalmazó ételek, italok (tea, kávé, vörösbor) gyakori fogyasztása
 •  gyógyszerek
 •  fogászati anyagok (amalgám, gyökértömő anyagok)
 •  fogbél elhalás
 •  gyökértörés
 •  fogak fejlődési rendellenessége
 •  túlzott fluorbevitel
 •  életkor

A fogfehérítés lehet:

 • belső – gyökérkezelt fogak esetében alkalmazható módszer. Ha gyökérkezelést követően foga elszürkült, lehetőség van annak a pulpakamra felől történő fehérítésére.
 • külső – élő fogak fehérítése során alkalmazzuk a fogfelszín felől.

Fehéríthető egy vagy néhány fog, de akár a teljes alsó-felső fogsor is.

Kinek ajánljuk?

 •  azoknak a pácienseinknek, akik nincsenek megelégedve fogaik színével,
 •  olyan pácienseinknek, akiknél fémmentes fogpótlást (koronát) készítünk, és az alatta lévő elszíneződött csonk áttűnhet, rontva ezáltal a korona esztétikai hatását,
 •  gyökértömést követően elszíneződött fogak fehérítésére.

Mikor nem használható?

 •  a fehérítésre használt bármely anyaggal szembeni érzékenység, allergia esetén
 •  bizonyos fogfejlődési rendellenességek esetén
 •  élő fogak esetében, ha túl tág a pulpakamra (túl fiatal életkor pl. 17 évnél ifjabb) – erről a röntgenfelvétel is tájékoztat
 •  szuvas fogak esetén – ezeket először kezelni kell
 • bár nincs bizonyíték arra, hogy problémát okozna, de várandós és szoptatós kismamák esetében nem ajánljuk a fogfehérítést.

 

A fogfehérítést megelőző lépések

Mint minden beavatkozásnál, fogfehérítés előtt is fontos a kivizsgálás, az elszíneződés okának felderítése, mert csak ennek ismeretében határozható meg a megfelelő fogfehérítési módszer. Megbeszéljük a kezelési tervet, a várható eredményt és annak tartósságát, megfelelő teendőket, hogy minél tovább megmaradjon az elért fogszín. Mivel számos különböző termék és módszer áll rendelkezésünkre, minden esetben az Ön számára leghatékonyabb eljárást választjuk.

A kiindulási színt fogszínkulcs segítségével határozzuk meg, és dokumentáljuk. Így a kezelés végeztével összehasonlítható az eredmény.

A fehérítés megkezdése előtt Önt professzionális prevenciós eljárásban részesítjük. Ultrahangos készülékkel eltávolítjuk a fogkövet, majd polírozópaszta és speciális polírkefe segítségével fényesre, simára polírozzuk fogai felszínét. Az esetek többségében már ezzel is egy-két árnyalatnyit fehérednek a fogai. Általában egy hét elteltével kerülhet sor a fogfehérítésre.

Ha fehér fogakat szeretnénk, manapság már rengeteg variáció közül választhatunk. A jelenleg használatos fogfehérítési módszerek szakszerűen alkalmazva a fogakat nem károsítják.

A fogfehérítés főbb fajtái:

 • “Hagyományos”, úgynevezett éjszakai, otthoni fegfehérítés
 • Rendelői (intenzívebb), de még a hagyományos eljárásokat követő technika
 • Plazmalámpás (intenzív) rendelői fehérítés
 • Lézeres (intenzív) rendelői fogfehérítés

 

“Hagyományos”, úgynevezett éjszakai, otthoni fogfehérítés

A beteg fogairól lenyomatot veszünk. A fogtechnikus a lenyomatból mintát önt és erre elkészíti a fogfehérítő sínt, ami egy rugalmas fogvédőre hasonlít. Ez a sín a fogak látható (ún. vestibularis -> szájpitvar) felszínén kis kitüremkedéseket képez, ahová a fehérítő gélt kell elhelyezni. Fogmosást követően ezt felöltve és a fogakra helyezve több órán át viselve fejti ki hatását. (kb. 2-3 hetes kezelés)

Rendelői (intenzívebb), de még a hagyományos eljárásokat követő technika

Szinte teljesen megegyezik a “Hagyományos” otthoni fogfehérítéssel. Annyi a különbség, hogy kb. 3 – 4 x 1 órát vesz igénybe, mert erősebb az itt alkalamazott gél. Éppen ezért folyamatos felügyletet, illetve a képződő nyál, és egyéb folyadékok elszívását biztosítani kell.

Plazmalámpás (intenzív) rendelői fehérítés

Napjaink egyik leghasználatosabb fehérítési módja a plazmalámpás fogfehérítés, ahol az előzetes szájhigiénés kezelést egy enyhe sava polírozással egészítünk ki, amellyel a fogfelszíni “láthatatlan” pellikulát (filmréteget) is eltávolítjuk, ami a hatékonyságot fokozza. A kezelés fontos része a lágy részek védelme, amelyet fotopolimerizációs ínyhabbal biztosítunk. A kezelés kb. 1 – 2 órát vesz igénybe.

Lézeres (intenzív) rendelői fogfehérítés

A másik legmodernebb eljárás a lézeres fogfehérítés, ami az előkészületek tekintetében hasonló  a plazmalámpás fehérítéshez. (szájhigiénés kezelés, savas polírozás, ínyvédelem, …) A különbség  – többek között – abban van, hogy míg a plazmalámpásnál a gép automatikusan ki-be kapcsol (“kezel”), az orvos vagy a szájhigiénikus a ciklusok között gélt cseréli, frissre, addig a lézeresnél magát a lézert az orvos folyamatosan kézben tartva kezeli a fogakat és természetesen a ciklusok között a hatóanyagot frissíti, cseréli.

A lézeres fogfehérítés a fogak mélységében a leghatékonyabb, ugyanis magában a dentinben is kifejti hatását. A kezelés időtartama kb. 1 – 1,5 óra.

Plazmalámpás fogfehérítés

Fogfehérítés

Lézeres fogfehérítő készülék (DenLase CDHC)

 

A fogfehérítésről meg kell jegyezzük, hogy hamis az az állítás, hogy az eljárás panaszmentes, kellemes beavatkozás. Van eset, amikor bizony fájdalmat is okozhat, ami nagyon fontos, ugyanis jelzés a szervezet részéről, hogy a kezelést esetleg fel kell függeszteni.

Óvatos, szakszerű alkalmazással viszont az esztétikai fogászat egy igen jelentős és látványos eszköze. A különböző technikákat kombinálni is lehet a minél hatékonyabb, illetve kíméletesebb kezelés érdekében.

Az egyes fogfehérítési eljárások a minél tökéletesebb eredmény elérése érdekében kombinálhatóak is.

 

Lézeres, Plazmalámpás fogfehérítés előnyei

 • a páciens azonnal láthatja az eredményt,
 • nincs káros hatása a fogzománcra
 • ellenőrzött körülmények között orvosi rendelőben végzik
 • maradandó, hosszan tartó a hatása
 • ebédidő alatt elvégezhető szépészeti eljárás

A fehérítő eljárások kizárólag a természetes fogakra vannak hatással, így a meglévő tömések illetve egyéb fogpótlások, koronák, hidak, betétek, kerámia héjak színe változatlan marad.

A rendszeres fogtisztítás nagyban hozzájárul a kezelés sikeréhez, de a kezelés megismételhető. Ilyenkor az első kezeléshez képest az ismételt eljárással tovább fehérítheti a fogakat, mert kevesebb ideig halmozódnak fel a fogban a színező anyagok. Szinte bárkin lehet alkalmazni, de vannak esetek, amikor a kezelés nem ajánlott (17 éves kor alatt, terhes és szoptatós anyáknál, rossz, gyulladt fogaknál stb.). Sajnos a fogak elszíneződése nem ritka folyamat, hiába ápolja rendszeresen fogait, nem dohányzik, a kávézás, bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek és betegségek is okozhatják a nemkívánatos „tüneteket”. A megfelelő fehérítési eljárás kiválasztása általában az elszíneződés mértékétől és típusától, a fogazat státuszától és a beteg igényeitől is függhet.

A legtöbb eljárás egy speciális fogfehérítő zselé és egy lézerlámpa együttes használatával fejti ki hatását. A beavatkozás előtt meghatározzuk a kiindulási állapotot (kiindulási fogszín), majd szájhigiénés előkezelést (fogkőszedés, polírozás a fehérítést megelőző napon) követően ínyvédő hab felhelyezésével kezdjük a kezelést, amely kb. 1 – 1.5 órát vesz igénybe.

 

Kezelés utáni teendők:

Fogfehérítést követően – a tartós hatás elérése érdekében – néhány napig nem ajánlott, sőt ellenjavallt!, a dohányzás, kávé, tea, bor, kóla valamint egyéb színező ételek és italok fogyasztása.

A fogak a kezelést követően érzékenyek lehetnek, ám ez néhány napon belül maradéktalanul elmúlik.

 

Mennyi ideig maradnak fehérek a fogai?

Az eredmény tartósságát több tényező is befolyásolja. Ilyenek az étkezési szokások, dohányzás, megfelelő szájhigiénia. Nagy mennyiségű színező hatású táplálék fogyasztása esetén a hatás rövidebb ideig marad tartós. Fokozott színező hatású a kávé, a tea, a vörösbor, a kóla. Igyekezzünk ezeket a színező hatású termékeket ritkábban fogyasztani. Természetesen nem kell róluk lemondani, de csökkent fogyasztásukkal a hatás tovább fenntartható.

 

A fogfehérítés – szükség estén – 1-3 éven belül megismételhető.

 

 

Fogfehérítés, előtt  Fogfehérítés, után

Fogfehélrítés előtt és utána.