A jó megjelenés minden ember számára fontos, napjainkban már alapvető elvárás is, és ebbe nem csak a ruházat tartozik bele, hanem a fogak esztétikai és egészségügyi állapota is.

fogszuvasodás már nagyon régóta népbetegség, melyet azok a baktériumok okoznak, melyek a szénhidrát lebontása közben savat termelnek, ez a sav károsítja a fogzománcot, így jön létre a fogszuvasodás. Ezt a folyamatot meg lehet előzni, de a kezdeti stádiumban a továbbterjedését is meg lehet gátolni a megfelelő kezeléssel és fogtömés alkalmazásával. Fontos tudni, hogy a fogszuvasodás a mélyben szétterjed, tehát a fogon látható apró lyuk a mélyben nagy kiterjedésű lehet.

A fogszuvasodás évezredek óta létezik, nagyon régóta folynak kísérletek a megfelelő fogtömés létrehozására. 200 évvel ezelőtt ólom fogtömés volt használatban, a tehetősebbek körében pedig arany fogtömés, majd a 19. században elkészült az első amalgám fogtömés, melynek használata nagyon gyorsan elterjedt.

A fogszuvasodást elősegítő tényezőket érdemes ismerni ahhoz, hogy a folyamat megelőzhető legyen. A táplálkozási szokások, a megfelelő szájhigiénia mind befolyásolják a szájüregben lévő állapotokat.

Amikor valaki a legkisebb rendellenességet tapasztalja szájüregében, legyen az akár egy furcsa elszíneződés a fogakon, esetleg érzékenység vagy fájdalom, érdemes azonnal részt venni egy fogorvosi ellenőrzésen, hiszen ha kezdődő fogszuvasodásról van szó, akkor a lehető leggyorsabban szükség van annak a fognak az ellátására, fogtömés kell, hogy kerüljön a sérült fog üregébe.

Az esztétika a fogászatban, az esztétikus fogtömés napjainkban legalább olyan fontos, mint a fogak rendezettsége, valamint a megfelelő szájhigiénia. A régebben alkalmazott amalgám tömések nagy hátránya volt, hogy sötét színe erősen hasonlatossá tette a fogtömés által a fogat egy szuvas foghoz, és ez nem túl szép látvány.

Az igények szerint létrejöttek azonban olyan fogtömés alapanyagok, melyek révén teljesen élethű formában vissza lehet építeni a fogat, valamint a fogszuvasodásnak is gátat lehet szabni azon a területen.

 

Fogtömés szükségessége és fajtái

Több olyan eset lehetséges, amikor a fogban valamilyen mértékű hiány jön létre. Ezekben az esetekben ezt a hiányt pótolni kell annak érdekében, hogy a fog rongálódásának gátat lehessen vetni. Ezt a hiánypótlást az esetek jelentős részében fogtömés révén lehet kivitelezni.

A foghiány adódhat fizikai vagy kémiai behatás révén, tehát létrejöhet a hiány szuvasodás, kopás vagy letöredezés által. Bármelyik eset is történjen meg, a fogzománc sérül, átjárhatóvá válik, ezáltal a dentin valamilyen mértékben a felszínre kerül, és érzékennyé válhat. Ezekben az esetekben szükségessé válik a korrekció (pl. fogtömés), mert nem csak az érzékenység okoz problémát, hanem a dentint elérő baktériumok további destruációt is okoznak.

A fogtömés első fogakon és rágófogakon egyaránt alkalmazható, a foghiány mértékétől és elhelyezkedésétől függ, hogy mely fogtömés típus lesz a leginkább megfelelő.

A fogtömés típusai különbözőek:

 • Létezik fényre kötő kompozit tömés, mely által kémiai kötés jön létre a fog és a fogtömés között, így tartós
 • Ezen kívül készíthető inlay, onlay, overlay betétek, azaz fogtechnikai laborban készülő elemek, mely akkor nagyon előnyös, ha túl nagy fogrészt kell a fogtömés révén kipótolni. A betét tartós, kemény, jól illeszkedő fogtömés.
 • Ezen kívül alkalmazható kompozit héj, mely pl. egy letört fog esetén is használható, amikor a fog ép részének még több mint a fele megvan.

 

Fényre kötő kompozit fogtömés

A fényre kötő kompozit fogtömés óriási előnye, hogy a fogak eredeti színe és alakja visszaállítható. A fogtömés nem egyszerűen fehér színű, hanem a környezetéhez illeszkedően bármilyen szín választható, hogy az adott foghoz a lehető leginkább hasonló színnel rendelkezzen.

A kompozit fogtömés alapanyaga műgyanta, mely üvegszemcsékkel és porcelánszemcsékkel van megerősítve. A kék fény hatására a puha tömőanyag megköt, és olyan keménységű fogtömés jön létre, mely közelít a zománc keménységéhez.

A rágófelszínt is úgy lehet kialakítani a fogtömés révén, hogy az jól barázdált legyen, tehát nem csak esztétikus, de funkcionálisan is tökéletes lesz a restaurált fog.

A fogtömés és a fog kémiai kötésben állnak egymással, így alakítható ki a fogtömés tartóssága. A fogtömés behelyezése előtt úgy kerül az üreg kialakításra, hogy a lehető legminimálisabb ép fogszövet kerül eltávolításra, mégis a kémiai kötésnek köszönhetően a fogtömés tartása így is megfelelően stabil.

Szuvas fog tömése fényre kötődő töméssel.

Inlay-k, onlay, overlay betétek

A betétek olyan „ ragasztott tömések”, melyek fogtechnikai laborban készülnek és nagy pontossággal pótolják a fognak a hiányzó részeit. A preparált fogról készített lenyomat alapján készül és szilárd állapotban beragasztással kerül a helyére. Három fajtát különböztetünk meg belőlük: inlayek (betétek), onlayek (kiterjesztett betétek) és overlayek (borító-betétek).

 

Készülhetnek fémekből (pl. aranyból), esztétikus anyagokból (kerámia) vagy műanyagból (Grádia). A betétek egyik nagy előnye a töméssel szemben, hogy mivel fogtechnikai laboratóriumban készülnek, precízebb kialakításukkal jobban helyreállítják a fog anatómiai formáját és funkcióját, azaz a rágóképességet.

Az olyan nagyméretű, kiterjedt szuvasodásoknál ahol a fog szöveteinek több mint a fele hiányzik ill. a szomszédos fogakkal határolt fogfelszíneket is érinti nem elegendő egy egyszerű tömést készíteni, hanem fogbetét készítése javasolt.

Javasolt még nagy kiterjedésű amalgám tömés cseréjekor illetve gyökérkezelt fogak fedésére.

Készülhetnek még esztétikai okokból pl. ha a rágófelszín elszíneződött, vagy a fog formailag nem megfelelő, rágófunkciója nem kielégítő.

A betétek egy hiányzó fog pótlásában is segíthetnek, amikor a pótlást a szomszédos fogakban lévő betétek tartják (inlay-jel elhorgonyzott hidak).

Milyen esetekben ajánlott?

  •  nagyobb kiterjedésű szuvasodások valamint több felszínt érintő szuvasodások korrekciója esetén,
  •  nagyméretű régi, amalgámtömés cseréjekor,
  •  gyökérkezelt fogak felépítésekor,
  •  harapási magasság helyreállításakor,
  •  a fogak alaki-, esztétikai rendellenességének megoldásakor,
  •  hiányzó fog pótlásakor

Arany betétek

Az arany inlay a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek, tartósak, duktilitásuknak (alakítható, nyújtható) köszönhetően pontosan illeszkednek, biokompatibilisek, plaque lerakódás mentes. Mint fogászati anyag a színét kivéve a legjobb, az oldalsó fogakhoz ajánlják és fogászati cementtel rögzítik az előkészített foghoz. Igen jó az antibakteriális hatása.

Kerámia betétek

Esztétikus pótlás. Majdnem láthatatlan és a saját fog színéhez tudják készíteni. Az oldalsó fogakhoz ajánlott. Egy speciális ragasztóval rögzítik.

Kompozit betétek

Műanyagszerű lágysága miatt, rövidebb élettartama várható. Az elkészült inlay-k a funkciót és az esztétikát ötvözik. Színezhetőségük lehetővé teszi, hogy olyan színük legyen mint a valódi fogaknak. Alkalmasak nagyobb defektusoknál is.

Titán betétek

Az utóbbi években elterjedt allergia miatt került képbe a titán, szürkés színe miatt esztétikailag hátrányos, de kerámiával leplezhető.

 

Kompozit héj

Esztétikus kompozit héj a fogtömés egy típusa, mely akkor hozható létre, ha az első fogakat kell kezelni, és a fognak több mint a fele épen megvan.

Kompozit héj fogtömés általában akkor kerül használatra, ha a fog egy része letört, vagy több oldalról került már tömésre. Ilyen esetben még nem feltétlenül kell koronát alkalmazni, a kompozit héj tökéletes megoldást nyújt.

A kompozit héj készítésekor a szuvas részek vagy a régi tömés eltávolításra kerül, majd utána a műgyanta alapanyag rétegenként kerül a fogra, minden réteg a környezetének megfelelő színben.

Kompozit héj nem készíthető, ha a fognak több mint a fele hiányzik, vagy ha a metszőfog már túl gyenge, mert akkor a kompozit héj is könnyen letörhet. Előfordul, hogy az adott fog esetében már túl sok fogtömés került alkalmazásra, és így a kompozit héj helyett már jobb megoldást nyújt a fogkorona. Valamint, ha az adott fog erősen szürke árnyalatú, akkor azt nem minden esetben fedi el a kompozit héj, ekkor is inkább a fogkorona vagy porcelán héj javasolt.

 

A fogtömés típusok ma már sokkal több lehetőséget nyújtanak, mint néhány évtizeddel ezelőtt, ezért érdemes tájékozódni, valamint diagnosztika után konzultálni a fogorvossal, mert a jelenlegi fogmegtartó kezelések jóval kiterjedtebbek, és egy esetleges korona felkerülését is el lehet kerülni, vagy néhány évvel el lehet halasztani fogtömés révén.