Sokan nincsenek tisztában a barázdazárás fontosságával, sok esetben még az sem világos a páciensek számára, hogy mi a fogbarázda, és hogyan lehet megelőzni az itt induló fogszuvasodást.

A fogbarázda a kisőrlő és a nagyőrlő fogak felszínén, a rágófelületen, kiemelkedő csücskök találhatók, az ezeket elválasztó részeket hívjuk barázdának, ezek a fogbarázdák. A fogbarázda rajzolata minden embernél más és más, egyes személyek esetében mélyebbek a barázdák, másoknál viszont kevésbé mélyek.

Mélyebb barázdák esetén megvan az esély arra, hogy a fogtisztítás ellenére fogszuvasodás kezdődik a fogak rágófelszínén, mivel a szennyeződés sokkal könnyebben megtapad a mély barázdákban, amit onnan igen nehéz, vagy lehetetlen maradéktalanul eltávolítani. A rágófelszíni szuvasodásra még nagyobb az esély, ha valaki mély barázdákkal rendelkezik, és az életvitele is olyan, hogy sok cukorféleséget, szénhidrátot fogyaszt, és emellett még a szájápolás sem a leginkább megfelelő, ezek elhárítására, illetve megelőzésére tökéletes eljárás a barázdazárás. A barázdazárást a fogorvosnak a fogak előtörését követően viszonylag rövid időn belül kell elvégeznie.

A barázdazárás fájdalommentes, ezért általában az eljárás nem okoz gondot a gyermekek számára.

A barázdazárás folyamán a fogbarázdák feltöltésre kerülnek egy megfelelően tapadó és jól záró anyaggal. Így a fogbarázdák mélyebb részei nem érintkeznek a „külvilággal”, ebből adódóan ételmaradék sem tapadhat meg benne, így sokkal kisebb az esély a gyermekkori fogszuvasodás kialakulásának.

A szülők számára érdemes gyermeküket elvinni egy konzultációra akkor, amikor a gyermek maradó fogai áttörtek, lehetőleg röviddel azután, mielőtt még a fogszuvasodás elkezdődhetne.

A legideálisabb időpont a barázdazárás elvégzésére a gyermekek fogváltási időszaka, ami hozzávetőlegesen a gyermek 6-8 éves korában kezdődik és 14-18 éves koráig tart.

A barázdazárás folyékony tömőanyaggal, speciális barázdazáró anyaggal történik, így a fogakhoz hasonló színe miatt esztétikai hátrányt nem okoz.