Az amalgám a higanynak más fémekkel alkotott hideg ötvözete. Az ötvözetben ezüst, ón, réz, cink illetve egyéb fém is lehet kisebb mennyiségben. Az amalgámtömések – a fém alkotórésznek köszönhetően – szürke színűek, ami esztétikai hátrányt jelent.

Az amalgám használata a fogászatban kétes érzelmeket vált ki mind a betegek, mind a fogorvosok körében. Számos tanulmány látott már napvilágot mellette és ellene is.

A higanyról, amely az amalgám fő alkotóeleme, ismeretes, hogy igen mérgező. A tömésben ugyanakkor csak kis mennyiségben fordul elő, emellett megfelelő tömési technika esetén az amalgám higanytartalma nagymértékben csökkenthető.

Valós veszélyt jelent a higany azok számára, akik higanyallergiában szenvednek. A betegség bőrpróbával igazolható, és fennállása esetén az amalgámtöméseket el kell távolítani.

Szájüregi elváltozások azokban az esetekben is jelentkeznek, mikor az amalgámot más fém segítségével történő fogpótlással egyidejűleg alkalmazzuk. Ilyenkor a két fém galvánelemként működik a nyálban. Például az amalgám oldódni kezd az egyidejűleg jelenlevő arany fogpótlás esetén. Ennek a folyamatnak kellemetlen tünetei vannak: fémes íz, bizsergés, nyálfolyás, ínygyulladás, nyálkahártyafekély. Ha ezen tünetek bármelyikét észleli, keresse bizalommal rendelőnket, ugyanis indokolt a tömésének/ fogpótlásának cseréje.

Amalgámtömés cseréjét esztétikai okokból is el lehet végezni. Az új tömés már fémmentes anyagból készül a foghoz illő színben.

 

Meglévő amalgám tömés és a csere utáni fogak.