Gyökérkezelés alatt a fog üregrendszerében (pulpakamra, gyökércsatorna) elhelyezkedő ér-idegképletek valamilyen elkerülhetetlen okból történő, illetve ebben az üregrendszerben megbetegedett, sérült, elhalt, akár fertőzött szövetek eltávolítását, majd a sterilizálást követően a teljes üregrendszer gyökértömő anyaggal való feltöltését értjük.

Az endodoncia a fogászat azon szakterülete, amely a fogbél illetve a foggyökér körüli szövetek (periapicalis tér) megbetegedéseinek kezelésével foglalkozik.

A fog a szájüregben látható koronából, és egy vagy több, az állcsontban elhelyezkedő gyökérből áll. A korona és a gyökér közötti határt nevezzük fognyaknak. A gyökér feladata, hogy rögzítse a fogakat az állcsontban. A fog belsejében található térben (pulpakamra és gyökércsatorna) helyezkedik el a fogbél, ami a fogak fejlődéséhez szükséges ereket, valamint a szájüreg felől érkező ingerek közvetítésére szolgáló idegeket tartalmazza.

 

Gyökérkezelés, fog sematikus metszet

 

A gyökérkezelés a következő esetekben javasolt:

 • ha a mély szuvasodás elérte a pulpakamrát, és a baktériumok befertőzték a pulpát – ez fájdalommal és hidegérzékenységgel jár,
 • ha a pulpakamra ütés, baleset következtében megnyílt,
 • ha a fog elhalt (amit vitalitásvizsgálattal határozunk meg), gyökérkezelés indokolt még akkor is, ha a fog tünetmentes, vagy csak enyhe, időszakos fájdalmat okoz, illetve melegre érzékeny,
 • a pulpa gyulladása esetén (pulpitis),
 • intrapulpalis csap behelyezését megelőzően – intrapulpális csapra akkor van szükség, ha a fog koronai része annyira tönkrement, hogy nem képez megfelelő támasztékot a tömés vagy korona számára. Ilyenkor csapot vezetünk a fogbél üregébe. Ez megfelelő támasztékot biztosít a tömés számára, koronák készítésekor a csonk felépítésére.
 • fogágybetegségek esetén,
 • korona készítésekor, amennyiben olyan mennyiségű foganyagot kell eltávolítani, hogy megnyílik a pulpakamra

A fogbél gyulladásának tünetei:

 • Fájdalom, mely bizonyos ingerek (hideg, édes étel) hatására jelentkezik, és az inger megszűnése után a fájdalom is elmúlik. A fájdalmat okozó fog általában jól meghatározható. Súlyosabb esetben a fájdalom spontán is jelentkezhet, akár több órán át tarthat, kínzó jelleggel, és a fájdalom forrása már nem olyan biztonságosan körülhatárolható.
 • A fog elszíneződése – elhalt pulpájú fog esetében alakulhat ki. Az ilyen fog sem hidegre, sem elektromos ingerre nem reagál.
 • Ráharapáskor jelentkező fájdalom – akkor jelentkezik, ha a gyulladás már nemcsak a fogbelet érinti, hanem átterjedt a gyökér körüli képletekre is.
 • Röntgenelváltozás.

Legtöbbször a pulpa minden különösebb tünet nélkül elhal, Ön észre sem veszi. Ezután előfordulhat azonban, hogy egy nagyobb darab letörik a fog koronai részéből. Az esetek legnagyobb részében ilyenkor sem érezhető semmilyen fájdalom, hiszen a fog már nem él. A korona törése tehát a pulpaelhalás következménye és egyik jele. Ilyen esetben haladéktalanul keresse fel rendelőnket, ahol gyökérkezeléssel megmenthetjük fogát.

 

Gyökérkezelés menete

 

Gyökérkezelés, röntgen

 

Gyökérkezelés

 

A gyökértömött fogak ellenőrzését félévenként javasoljuk.

Gyökértömés után néhány napig fájdalom jelentkezhet, amely pár nap elteltével teljesen panaszmentessé válik.

Panaszaival keresse fel elérhetőségeink egyikét!