fogászat

A jó megjelenés minden ember számára fontos, napjainkban már alapvető elvárás is. A mai esztétikai fogászat egyre kevesebb fémet használ, és a porcelán illetve műanyag felhasználása egyre nagyobb teret hódít. Ezek az anyagok, amikkel az amalgám töméseket kiválóan lehet helyettesíteni műanyag bázisú tömőanyaggal, valamint nagyobb üreg protetikai korrigálása esetén betét (inlay és onlay) készíthető a fogakkal teljesen megegyező színben.

Az esztétika a fogászatban, az esztétikus fogtömés napjainkban legalább olyan fontos, mint a fogak rendezettsége, valamint a megfelelő szájhigiénia. A régebben alkalmazott amalgám tömések nagy hátránya volt, hogy sötét színe erősen hasonlatossá tette a fogtömés által a fogat egy szuvas foghoz, és ez nem túl szép látvány.

Nagy hangsúlyt fektetünk az esztétikára, így ma már csak esztétikus, “fehér” töméseket készítünk. Ezek teljesen fogszínű, fényre kötő tömőanyagból készülnek és kisebb vagy közepes szuvasodások ellátására használhatók az elülső és rágófogakon egyaránt, és az amalgám töméseket nagyon jól kiváltják. Ha problémája van régi amalgám töméseivel, vagy az évek során a tömés alatt szuvasodás alakult ki, akkor javasoljuk az amalgám tömései cseréjét.

Esztétikai fogászat, amalgám csere előtt  Esztétikai fogászat, amalgám csere után

 

 

Esztétikai fogászat, héjAmennyiben nem elégedett mosolyával, kisebb formai hibák, elszíneződések, vagy esztétikai problémák miatt, az egyik lehetőség a porcelán héj.  Csupán a fog elülső felszínének az előkészítésére van szükség, és rákerülhet a héj, amely ragyogóan fehér, természetes hatású fogakat eredményez.

Esztétikai fogászat, letört héjHa letört valamelyik első foga, fogorvosunk a rendelőben élpótlással tudja azt korrigálni a tömésekhez használt kompozit tömőanyag segítségével.

Esztétika fogászat, arany outlayAz őrlőfogakba nagy méretű szuvasodások okozta lyukak esetében az esztétika és a tartósság megteremtése céljából inlay illetve onlay készítését javasoljuk. Azokban az esetekben alkalmazzuk ezeket, amikor az esztétikus kompozíciós tömőanyagot már nem lehet akkora mennyiségben és kiterjedésben sikeresen alkalmazni. A betétek készülhetnek speciális műanyagból (pl. Grádia), tisztán porcelánból, vagy tartóssága miatt javasolt aranyból is.