Konzultáció, diagnosztika

 

Amikor a páciens első alkalommal keresi fel rendelőnket, akkor az alapos fogászati diagnosztika keretében a közvetlen szájvizsgálat mellett – amely mindig kiegészül stomato-onkológiai vizsgálattal is – az esetek jelentős részében röntgen diagnosztikára is sor kerül. A bizonytalan eseteknél társszakmák segítségét is kérjük. (pl. laborvizsgálat, vérzésidő megállapítása, fogászati anyagok, vegyületek allergia vizsgálata, …) Az adatok, vizsgálatok eredményeinek ismeretében kerül sor a konzultációra, amelynek során megbeszéljük a kezelési tervet.

DiagnosztikaA diagnosztika első lépése a szájvizsgálat, amelynek során a szakorvos ellenőrzi a lágy és kemény szöveteket, különös hangsúlyt fektetve azokra a részekre, ahol a páciensnek panaszai vannak. Akut panasz esetén először ezek a területek kerülnek kezelésre, majd azután a további problémák is figyelmet kapnak a konzultáció során.

A szájvizsgálat után a diagnosztika következő lépése a stomato-onkológiai szűrővizsgálat, mely tulajdonképpen egy fogászati rákszűrés. Nagyon kevesen vannak azzal tisztában, hogy a szájüregben pontosan ugyanúgy előfordulhatnak különböző daganatok, elváltozások, mint a szervezet többi részén, ezért nagyon fontos lépés a diagnosztika során a teljes állapotfelmérés. Ezt akár egy elhanyagolt állapot is előidézheti, de megnöveli az esélyeket a daganatos betegségekre a dohányzás, illetve a túlzott alkoholfogyasztás.

A stomato-onkológiai szűrővizsgálat révén idejekorán észlelni lehet a daganatos elváltozásokat, még a kezdeti stádiumban, és ekkor sokkal nagyobb eséllyel kezelhetjük a betegséget, mint előrehaladottabb állapotában. Ez az egyik oka, amiért nagyon fontos a rendszeres, évenkénti fogászati ellenőrzés.

Diagnosztika, kézi röntgenAz alapos betegellátás érdekében a diagnosztika kiegészül fogászati röntgen felvételekkel, valamint góckutatással. Amikor szükség van rá, akkor a hagyományos fog röntgen mellett panoráma röntgent is készítünk, ez teljesebb rálátást biztosít a szájüreg állapotára, megkönnyíti a diagnosztika folyamatát, valamint az ezt követő konzultációt, továbbá a megfelelő kezelési terv kiválasztását.

Néhány példa, amelyhez a fogászati röntgen diagnosztika ajánlott:

  • a fogak egymás felé tekintő felszínén megindult szuvasodási folyamatok
  • régi fogtömés alatti szuvasodás – ún. secunder caries
  • fogágybetegségek során kialakuló mély gyulladásos reakciók
  • csontpusztulás mértékének meghatározása, a csont sorvadása következtében kialakuló csonttasakok vizsgálata
  • egy nem tökéletes gyökértömés következtében kialakult krónikus gyulladásos góc feltárása a fog gyökerének a csúcsa körül
  • különböző szájüregi cisztás elváltozások szemrevételezése

A kóros folyamatokon kívül a röntgen alkalmas gyermekeknél a maradó fogak helyzetének meghatározására, felnőtteknél a még elő nem tört bölcsességfogak vizsgálatára, a fogorvosi kezelések eredményeinek ellenőrzésére. Mindenképpen szükséges röntgenfelvételt készíteni gyökérkezelés előtt a gyökerek, gyökércsatornák számának, alakjának, elhelyezkedésének megállapítására, valamint gyökérkezelést követően a gyökértömés ellenőrzésére. A fogászati röntgen alacsony sugárdózissal jár, kockázata minimális. Ön a saját védelmében ólommellényt visel a felvétel készítése során.

Kérjük, mindig számoljon be orvosunknak arról, ha Ön babát vár, vagy ennek akár a gyanúja is fennáll. Ebben az esetben, különös tekintettel az első három hónapra, nem használunk röntgent.

Diagnosztika, panoráma röntgenA kisméretű felvételen (gyökércsúcs körüli, periapikális röntgenen) csak egy, vagy néhány fog, illetve azok gyökerei és a környező részek látszódnak. A nagy röntgenfelvételen (panoráma röntgen) “kiterítve” látható mindkét állcsont az összes foggal és egyéb képletekkel. Készítése során a készülék a sugárforrással együtt az Ön feje körül körbe mozog. Az elkészült felvételt számítógépes monitoron értékeljük ki.

A szájüreg vizsgálatát és az állapotfelmérést követően, az esetleg szükséges röntgenfelvételek ismeretében elkészítjük Önnek az ingyenes kezelési tervet. Önnel minden esetben egyeztetünk, megbeszéljük a kezelési alternatívákat, hiszen egy problémára több megoldás létezik. Fő célunk az Ön fogászati igényeinek maximális kielégítése – a lehetőségek ismeretében – mind funkcionális, mind pedig esztétikai szempontból. A kezelési tervben részletesen ismertetjük a javasolt beavatkozások lépéseit, ütemezését és ezek várható költségeit. Ennek megbeszélése és elfogadása után kezdjük el a kezelést.

A diagnosztika során kapott eredmények ma már nem csak a fogorvos számára nyújtanak információkat, hanem a páciens számára is részletesen bemutatásra kerül a probléma, így a lehetőségek közül a választás könnyebbé válik (a beteg kérésére e-mailben, nyomtatásban a felvételt rendelkezésre bocsátjuk). Ezen kívül, a diagnosztika után, a fogorvos tudatosítja a páciensben, hogy érdemes a fogmegtartó kezelésekre összpontosítani, és ebből a nézőpontból tekinteni a kezelés típusainak kiválasztására.

Amikor a páciens akut problémával, fogfájással érkezik a rendelőbe, akkor a gyors diagnosztika után azonnal megkapja a megfelelő ellátást. Az akut panaszok elmúltával nyílik lehetőség a kezelési terv elkészítésére.

Kérdésével, panaszával keresse fel rendelőink egyikét, segítünk Önnek!

Rendelőink:

Nyíregyháza, Toldi utca 65/A

Nyíregyháza, Kiss Ernő utca 26