Konzultáció, diagnosztika

 

Amikor a páciens első alkalommal keres fel valamilyen okból egy fogászati rendelőt, akkor első lépésként a diagnosztika történik meg, azután a diagnosztika eredményeinek tudatában kerül sor a konzultációra.

DiagnosztikaA diagnosztika első lépése a szájvizsgálat, mely során a szakorvos ellenőrzi a lágy és kemény szöveteket, különös hangsúlyt fektetve azokra a részekre, ahol a páciensnek panaszai vannak. Akut panasz esetén először a problémás részek kerülnek kezelésre, majd azután a diagnosztika alatt észlelt problémák is figyelmet kapnak a konzultáció során.

A szájvizsgálat után a diagnosztika következő lépése a stomato-onkológiai szűrővizsgálat, mely tulajdonképpen egy fogászati rákszűrés. Nagyon kevesen vannak azzal tisztában, hogy a szájüregben pontosan ugyanúgy előfordulhatnak különböző daganatok, elváltozások, mint a szervezet többi részén, ezért nagyon fontos lépés a diagnosztika során a teljes állapotfelmérés. Ezt akár egy elhanyagolt állapot is előidézheti, de megnöveli az esélyeket a daganatos betegségekre a dohányzás, illetve a túlzott alkoholfogyasztás.

A stomato-onkológiai szűrővizsgálat révén idejekorán észlelni lehet a daganatos elváltozásokat, még a kezdeti stádiumban, és ekkor még sokkal több lehetőség áll rendelkezésre ezek kezelésére, mint a későbbiek folyamán. Ez az egyik oka, amiért nagyon fontos a rendszeres, évenkénti fogászati ellenőrzés és az ekkor történő diagnosztika.

Diagnosztika, röntgenAmennyiben nagyobb munkák kerülnek kilátásba, akkor a diagnosztika kiegészül fogászati röntgen felvételekkel, valamint góckutatással. Amikor szükség van rá, akkor a hagyományos fog röntgen mellett panoráma röntgent is készítünk, ez teljes rálátást enged a szájüreg állapotára, megkönnyíti a diagnosztika folyamatát, valamint a diagnosztika utáni konzultációt, továbbá a megfelelő lehetőségek kiválasztását.

A fogászati röntgen elengedhetetlen kiegészítő diagnosztikai eszköz. Nagyon fontos olyan rejtett elváltozások felfedezésében, amelyek még a legalaposabb klinikai vizsgálatokkal sem állapíthatóak meg.

Ilyenek:

  • a fogak egymás felé tekintő felszínén megindult szuvasodási folyamatok
  • régi fogtömés alatti szuvasodás – ún. secunder caries
  • fogágybetegségek során kialakuló mély gyulladásos reakciók
  • a csont sorvadása következtében kialakuló csonttasakok
  • egy nem tökéletes gyökértömés következtében kialakult krónikus gyulladásos góc a fog gyökerének a csúcsa körül
  • különböző szájüregi cisztás elváltozások

A kóros folyamatokon kívül a röntgen alkalmas gyermekeknél a maradó fogak helyzetének meghatározására, felnőtteknél a még elő nem bújt bölcsességfogak vizsgálatára, a fogorvosi kezelések eredményeinek ellenőrzésére. Mindenképpen szükséges röntgenfelvételt készíteni gyökérkezelés előtt a gyökerek, gyökércsatornák számának, alakjának, elhelyezkedésének megállapítására, valamint gyökérkezelést követően a gyökértömés ellenőrzésére. A fogászati röntgen alacsony sugárdózissal jár, kockázata minimális. Ön a saját védelmében ólommellényt visel a felvétel készítése során. Orvosaink és asszisztenseink elhagyják a helyiséget a felvétel idejére, ők ugyanis naponta számos röntgenfelvételt készítenek, ami nagyobb sugárterhelést jelent, és hosszabb idő elteltével károsíthatná a szervezetüket, ha a helyiségben maradnának.

Kérjük, mindig számoljon be orvosunknak arról, ha Ön babát vár, vagy ennek akár a gyanúja is fennáll. Ebben az esetben, különös tekintettel az első három hónapra, nem használunk röntgent.

Diagnosztika, panoráma röntgenA kisméretű felvételen (gyökércsúcs körüli, periapikális röntgenen) csak egy, vagy néhány fog, illetve azok gyökerei és a környező részek látszódnak. A nagy röntgenfelvételen (panoráma röntgen) “kiterítve” látható mindkét állcsont az összes foggal és egyéb képletekkel. Készítése során a röntgenfilm a sugárforrással együtt az Ön feje körül körbe mozog, tehát a röntgenfilmet nem kell szájba helyezni a felvétel során.

A szájüreg vizsgálatát és az állapotfelmérést követően, az esetleg szükséges röntgenfelvételek ismeretében orvosunk elkészíti Önnek az ingyenes kezelési tervet. Önnel minden esetben egyeztetünk, megbeszéljük a kezelési alternatívákat, hiszen manapság már nagyon gyakori, hogy egy problémára több megoldás létezik. Fő célunk az Ön fogászati igényeinek maximális kielégítése mind funkcionális, mind pedig esztétikai szempontból. A kezelési tervben részletesen ismertetjük a javasolt beavatkozások lépéseit, ütemezését és ezek várható költségeit. Ennek megbeszélése és elfogadása után kezdjük el a kezelést.

A diagnosztika során kapott eredmények ma már nem csak a fogorvos számára nyújtanak információkat, hanem a páciens számára is részletesen bemutatásra kerül a probléma, így a lehetőségek közül a választás könnyebbé válik. Ezen kívül, a diagnosztika után, a fogorvos tudatosítja a páciensben, hogy érdemes a fogmegtartó kezelésekre összpontosítani, és ebből a nézőpontból tekinteni a kezelés típusainak kiválasztására. Pár évvel ezelőtt ez nem kapott akkora hangsúlyt. Nem a fogmegtartás volt az elsődleges célja a fogászatnak, ám a diagnosztika lehetőségei sem voltak ilyen kiterjedtek. Ma már sokkal könnyebb helyzetben van a fogorvos és páciens egyaránt, a páciens is bevonásra kerül a diagnosztika utáni tervezési folyamatba.

Amikor a páciens akut problémával, fogfájással érkezik a rendelőbe, akkor a gyors diagnosztika után azonnal megkapja a megfelelő ellátást, és a konzultáció a hosszú távú tervezésre ezután történik meg, amikor a sürgős probléma elhárításra került.